Liberalizarea cursului de schimb la francul elveţian şi sfatul eternului domn Isărescu

Decizia luată azi de SNB (banca naţională a Elveţiei) cu privire la „liberalizarea” cursului de schimb al francului elveţian înseamnă literalmente „explozia” acestei valute şi, implicit, intrarea în incapacitate de plată a unui număr semnificativ de conaţionali de-ai noştri.  Nu vreau să intru acum în discuţia fără sfârşit despre felul în care o bună parte a acestor oameni (botezaţi „creditaci” cu un umor cam crud dar nu neapărat nejustificat) s-au îndatorat absurd, dincolo de orice limită, uneori pentru a face achiziţii care erau departe de a fi de strictă necesitate.  Nici nu vreau să răsucesc cuţitul în rană, argumentând pe larg de ce un credit în franci elveţieni pe termen lung era în mod cât se poate de evident o alegere aproape sinucigaşă dpdv financiar.

Ce mă interesează în momentul ăsta este că onor BNR-ul nostru, cel păstorit de eternul şi talentatul domn Isărescu, a avut la dispoziţie mai mult de TREI ANI LUNGI în care le putea oferi acestor oameni o ieşire din capcana în care fuseseră convinşi să intre de către diverşi angajaţi „binevoitori” ai băncilor comerciale. Din 2011 (când banca naţională a Elveţiei a blocat nivelul maxim al francului elveţian în raport cu euro) şi până acum BNR ar fi trebuit, dacă era condusă în interesul României, să elaboreze şi să pună în practică reglementări care să le permită românilor cu credite în franci elveţieni, dolari şamd să-şi convertească datoria FĂRĂ PENALITĂŢI DISTRUGĂTOARE în credite în moneda naţională. În loc de asta, dl Isărescu i-a lăsat pe aceşti români (unii pur şi simplu mai proşti, alţii mai neinspiraţi, alţii mai prost sfătuiţi, nu contează acum) la mila băncilor. Unele dintre acestea (de pildă Volksbank) au avut  (măcar înainte de a vinde afacerea din România către Banca Transilvania)  decenţa de a oferi (pe şestache cum s-ar zice)  o ieşire clienţilor ajunşi în această situaţie. Multe altele însă au tras de fiecare bănuţ, aducându-i pe aceşti clienţi în pragul incapacităţii de plată, căderii nervoase şi, în unele cazuri, chiar al sinuciderii.

Mai mult, unele bănci au dus ticăloşia atât de departe încât şi clienţii care AVEAU în contract o clauză care îi punea la adăpost de riscul valutar (dacă diferenţa faţă de cursul din momentul acordării creditului depăşea un anumit prag) au fost nevoiţi să-şi caute şi să-şi câştige dreptatea în instanţă. Doar că, bineînţeles, numărul celor care au avut nervii, banii şi disponibilitatea să se lupte cu o bancă în instanţă a fost infim.

Poate că n-aş fi scris pe această temă dacă BNR nu găsea de cuviinţă ca taman azi, când creditacilor care s-au împrumutat în franci elveţieni chiar le-a ajuns funia la par, să le mai tragă şi ea o flegmă-n ochi, punând în circulaţie în media românească sfaturi de tipul „românii ar trebui să se împrumute în valuta în care au veniturile”.  Sigur, sfatul e sănătos, doar că trebuia să fi venit prin 2007, când creditacul român se împrumuta într-o veselie în franci elveţieni, la cursul de 2 lei pentru un franc. Cum la vremea aia nu-mi amintesc ca dl Isărescu să fi făcut turul televiziunilor, punctând riscurile la care se expun cei care iau un asemenea credit,  şi cum din 2011 până în 2015, cât francul elveţian a fost „legat” de euro, dl Isărescu n-a făcut nimic pentru a-i scăpa pe numiţii creditaci de piatra de moară de la gât, cred că era momentul ca eternul şi talentatul domn Isărescu să scrie o demise, nicidecum să înceapă să dea sfaturi care nu mai folosesc nimănui….

 

 

 

Reclame

7 Responses to Liberalizarea cursului de schimb la francul elveţian şi sfatul eternului domn Isărescu

 1. cobol spune:

  Isarescu a fost mereu omul marilor financiari, de-aia si rezista de atata timp la BNR. Daca incerca sa mai faca una-alta si pentru romani zbura de-acolo de mult.
  E drept ca a tinut inflatia si cursul de schimb sub control in niste momente grele, dar pe urma s-a ocupat doar de persoana intai.

  • optimvs spune:

   Sincer nu stiu sa i se poata imputa concret acte de coruptie, dar e drept ca la nivelul asta linia de demarcatie este destul de fina si in mod cert depaseste puterea de intelegere a lui Kovesi&Co. Cert este ca faptul ca n-a luat nici o masura pentru a usura situatia clientilor cu credite in franci elvetieni. Asta in conditiile in care majoritatea bancilor care aveau portolii semnificative de credite in franci elvetieni isi permiteau (cu eforturi minime) sa faca exact ce-a facut Volksbank.

 2. GreuDeGasitID spune:

  Vai de ei. Dar lasa ca o sa apara Ponta cu ceva „salvator”. Dupa modelul maghiar dar in care o sa castige si bancile.

  • optimvs spune:

   Ponta nu poate aplica „modelul maghiar” pentru ca, spre deosebire de Orban, are in coasta FMI samd.

   Cert e insa ca daca francul elvetian se stabilizeaza la paritate cu euro (sau chiar mai sus) o sa avem o problema sociala cat se poate de concreta.

 3. burgermeister spune:

  Interesant e ca o mare parte a celor cu credite in franci elvetieni s-au imprumutat pe termen lung si cu sume mari, pentru a cumpara locuinte supraevaluate. Adica in capul lor a fost ideea ca sunt ei mai destepti, nu ca exista un motiv pentru care dobanda la francul elvetian e mult mai mica decat la euro sau leu.

  • optimvs spune:

   Cum spuneam si in articol, nu are rost sa discutam acum aceste aspecte. Din punctul meu de vedere e irelevant ca Gheorghe a crezut ca-i mai destept decat Ion pentru ca a gasit el pe piata libera creditul-minune cu dobanda x% in loc de 2x%.
   Ce mi se pare relevant e ca BNR-ul nu a facut nimic pentru a-i atrage atentia lui Gheorghe in ce se baga, iar pe urma nu a facut nimic pentru a-i scoate cumva pe miile de Gheorghe din fundatura financiara in care au intrat cu largul concurs al bancilor comerciale.
   Pana la urma n-ai cum, ca Banca Nationala, sa te uiti in alta parte cand ni9ste bancheri fara nici o etica de business atrag o gramada de contribuabili intr-o veritabila capcana financiara…

 4. […] iar eternul şi fascinantul domn Isărescu era „ciupit” mult mai delicat decât a făcut-o subsemnatul cu mult înainte să înceapă […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: