Cristina Guseth a demonstrat că Antena 3 trebuie să existe

Ca unul dintre foarte puţinii anti-băsişti care dezaprobă total stilul de „jurnalism” practicat de Gâdea la Antena 3, cred că mi-am câştigat pe deplin dreptul moral de a-mi da cu presupusul despre dreptul unei asemenea televiziuni de a funcţiona în spaţiul public. Asta cu atât mai mult cu cât, spre deosebire de „vajnicii apărători” ai deontologiei jurnalistice de tipul Tolontan, dezaprobarea mea la adresa unor derapaje sordide ale lui Gâdea s-a manifestat în momente critice, când nu se ştia cum se întoarce roata şi când deontologii de profesie făceau ciocul foarte mic. Cel mai recent exemplu în acest sens îl găsiţi aici  https://optimvs.wordpress.com/2014/11/11/tara-unde-pastorul-adventist-gadea-il-spurca-pe-protestantul-iohannis-ca-sa-l-ridice-pe-pseudo-ortodoxul-ponta/

Ei bine, întrucât am afirmat cu subiect şi predicat că „în seara de duminică 9 noiembrie 2014 Mihai Gâdea a pierdut orice urmă de credibilitate” (apropo de presupusele adopţii pentru băncile de organe pe care pastorul i le punea în cârcă lui Iohannis) îmi permit să afirm acum, la fel de răspicat, că în seara zilei de 17 noiembrie 2015 Gâdea a demonstrat că emisiunea Sinteza Zilei în particular (şi Antena 3 în general) trebuie să existe în spaţiul public.  Iar persoana care a făcut posibilă această victorie a lui Gâdea este sinistra politrucă Guseth Cristina.

Îndrăznesc să susţin cu tărie acest lucru pentru că, dintre toate televiziunile româneşti, Antena 3 a fost singura care a abordat pe larg subiectul prestaţiei absolut dezastruoase pe care ministrul desemnat al Justiţiei, Cristina Guseth, a avut-o în faţa comisiilor parlamentare reunite pentru a-i valida unul câte unul pe miniştrii propuşi de Dacian Cioloş. Având în vedere importanţa crucială pe care acest minister a căpătat-o în ultimii ani în societatea românească, atât modul grotesc  în care Guseth s-a făcut de râs în comisii cât şi declaraţia absolut dementă dată la ieşire (cea despre energiile negative) trebuiau să fie măcar o ştire de primă mărime pentru orice televiziune, dacă nu şi un subiect de dezbatere în prime time.

Dacă Antena 3 ar fi fost închisă, cum cerea chiar Cristina Guseth în urmă cu ceva timp, publicul românesc nu ar fi avut practic nici o sursă din care să afle modul halucinant în care această aşa-zisă reprezentantă a societăţii civile a răspuns (dacă se poate vorbi de un răspuns)  unei întrebări simple şi de bun-simţ despre o limitare a imunităţilor prevăzută chiar în programul de guvernare al cabinetului Cioloş. Sigur, această constatare nu îl transformă subit pe Gâdea în deţinător de conştiinţă sau în campion al integrităţii jurnalistice şi al deontologiei profesionale. Dar, pur şi simplu, cazul Guseth a demonstrat un adevăr simplu: fără televiziunea de ştiri a lui Voiculescu am fi supuşi unui embargou mediatic total şi ni s-ar construi o realitate paralelă în care Guseth e o tehnocrată competentă ce mertă pe deplin să conducă unui dintre cele mai importante ministere din România.

Bineînţeles, asta nu înseamnă că pseudo-oratoria în care se complace Gâdea câte 20 de minute la începutul fiecărei emisiuni (în vreme ce Ciuvică tace jenat, cu privirea în pământ)  devine mai suportabilă, sau că manipulările de la Sinteza Zilei (de genul celei pomenite mai sus) vor fi mai puţin abjecte. Pur şi simplu înseamnă doar că, în momentul de faţă, Antena 3 ne oferă şi informaţii reale pe care toate celelalte canale media le trec sub tăcere. Pe scurt, înseamnă că avem nevoie de Antena 3 dacă  vrem să ne mai putem face într-adevăr o idee despre ceea ce se întâmplă în ţara asta.

Nu-mi este uşor să fac această afirmaţie în condiţiile în care mult prea des studioul lui Gâdea a fost un loc unde s-au petrecut linşaje abjecte sau tentative groteşti de maipulare. Dar, vorba romanilor: amicus Plato, sed magis amica veritas…

 

update: în miez de noapte Cioloş a anunţat pe facebook ca retrage nominalizarea Cristinei Guseth „pentru a nu vulnerabiliza in niciun fel increderea in ministrul Justitiei”. Ma întreb de ce n-a pus pe nici un jurist să schimbe două vorbe cu ea ÎNAINTE s-o nominalizeze?

Fac pariu că mâine îi vine rândul la tocător nominalizatei de la Finanţe, care mai mult ca sigur va fi deja ministru la ora talk-show-urilor de seară. Umblă deja vorba că la audieri a lăudat tăierile salariale şi de pensii ale lui Boc.

7 Responses to Cristina Guseth a demonstrat că Antena 3 trebuie să existe

 1. cobol spune:

  Cred ca si Vacaroiu la betie raspundea mai bine la intrebarile alea, si parca era economist de profesie. Cine a pus-o pe asta acolo, cum se poate asa ceva?

  • optimvs spune:

   Macovei, evident. Mergeau impreuna la Vama Veche cu cortul, tot astia de la Antene au prezentat poze (recente, nu de acum 20 de ani).
   Chestia e ca anul trecut, cand au fost prezentate prima oara, pozele alea erau o mare porcarie, imixtiune in viata privata etc (Macovei, provenita din mediul ONG-istic, e prietena cu una de la un alt ONG – so what?)
   ieri, cand se discuta nominalizarea, deja devenisera relevante, aratand cine ii face nominalizarea lui Ciolos intr-un post cheie. Iar azi, dupa dezastrul din comisii, au devenit breaking news, intrucat ne arata ca practic Macovei ar urma sa conduca Ministerul Justitiei printr-un interpus pe care il recomanda doar prietenia cu ea…

 2. Geo spune:

  Unde ar mai fi fost posibila nominalizarea asta? Poate prin Uzbekistan.
  Nu sunt de acord la faza cu Gadea, subiectul s-a discutat si la Realitatea si la Rtv.

  • optimvs spune:

   Nu esti de acord pentru ca nu ai urmarit indeaproape desfasurarea evenimentelor. Antena 3 a transmis in direct o buna parte a audierii lui Guseth si apoi a facut din asta unicul subiect al emisiunii Sinteza Zilei. Celelalte televiziuni de stiri abia daca au pomenit audierea iar apoi au inceput emisiunile lui Rares Bogdan si Ciutacu pe cu totul alte subiecte. Au parut ca preiau subiectul cu Guseth abia cand s-a primit comanda, dupa ce Gadea calarea de vreo ora caii audientei.
   Eu unul sunt ferm convins ca daca Antena 3 nu aborda subiectul asta in maniera in care a facut-o, celelalte televiziuni de stiri ar fi ignorat/marginalizat tarasenia si azi Guseth era ministrul justitiei.

 3. burgermeister spune:

  Era pe vremuri o poezioara care suna cam asa:

  Caligula Imperator
  Si-a facut calul senator,
  Petru Groza, mai sinistru.
  Si-a facut boul ministru,
  Ceausescu, mai galant,
  Si-a facut vaca savant.

  Acum a fost cat pe ce sa-si faca si Macovei gasca ministru, cu toate ca ea e mai nimic in statul roman la ora asta. Ne prabusim tot mai jos ca popor.

  • optimvs spune:

   Daca retin bine, argatul pe care Groza l-a pus ministru avea si un nume predestinat, Zaroni sau cam asa ceva. Evident ca in epoca nimeni nu-l scotea din Zerone, Zeroni samd.
   Observatia ta e foarte buna, totusi Caligula era imparat, Petru Groza era prim-ministru, Ceausescu era orice vroia el sa fie, isi facuse pana si ‘sceptru prezidential’, de i-a scris Salvador Dali o scrisoare in care radea de el. Ce naiba e Macovei de a fost cat pe ce sa bage o asemenea fiinta in guvern?

 4. […] (evident, ştirea e de găsit doar pe mult-hulitele posturi şi site-uri ale lui Voiculescu, aspect despre care am mai discutat şi cu ocazia scandalului […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: