Băsescu te poate face să-l respecţi până şi pe Iliescu

Ca unul care a petrecut ceva timp în Piaţa Universităţii şi a votat contra lui Iliescu în 1990, în 1992, în 1996 şi în primul tur din 2000 (chestie cu care evident că m-am şi mândrit la vremea respectivă) vă spun cu toată sinceritatea că găsesc extrem de comică înverşunarea anti-Iliescu a propagandei băsiste a zilelor noastre. Peste tot unde te întorci în online vezi cum nişte băieţaşi care în cel mai fericit caz aveau 9-10 ani în 1990 (deci nu pricepeau mai mult decât că începuseră să se dea mai multe desene animate la tembelizor) fac clăbuci la gură despre morţii Revoluţiei, mineriade şamd cu o înverşunare vecină cu nebunia.  Citind ce vomită pe net aceste creaturi  ai zice că au fost în prim planul evenimentelor, că s-au ferit de gloanţe pe străzile Bucureştiului în 22-24 decembrie 1989, că i-au fugărit şi bătut minerii pe străzi în 14 iunie 1990 etc. Asta deşi în realitate ei pândeau doar următoarea difuzare a aventurilor lui Tom şi Jerry.

Pe de altă parte, cei care am prins respectivele evenimente la o vârstă la care să  putem participa la ele, ba chiar să mai şi putem pricepe câte ceva din ce am văzut cu ochii noştri, am început cu trecerea anilor să avem puncte de vedere mult mai nuanţate. Evident că nici un om sănătos la cap nu poate să creadă că aducerea minerilor pe post de forţă de ordine ar fi  fost o soluţie rezonabilă. Sau că haosul din 23-23 decembrie, soldat cu peste 1000 de morţi doar în Bucureşti, nu a fost măcar parţial creat pentru a justifica lichidarea cuplului Ceauşescu. Doar că mulţi am început să ne dăm seama că Iliescu nu trebuie comparat cu Pericle, Ramses cel mare sau Carol Quintul  ci cu ceilalţi conducători pe care i-am avut noi românii în bicisnicele vremuri pe care le trăim.

Ori o comparaţie cu Băsescu îl face pe Iliescu să pară nu un comunist viclean care şi-a lichidat predecesorul şi a asmuţit minerii contra opozanţilor politici pentru a se agăţa de puterea recent dobândită ci de-a dreptul o minte luminată care, după un început foarte tulbure, a reuşit să cârmească România spre integrarea în NATO şi UE.  Ajunge să te uiţi cum Băsescu foloseşte mediul online pentru a crea veritabile „escadroane ale morţii” pe care le asmute cu sălbăticie nu numai contra adversarilor politici  dar şi împotriva unor întregi categorii sociale sau profesionale ca să-ţi dai seama ce ar fi făcut în iunie 1990 acest individ dacă s-ar fi aflat în locul lui Iliescu.  Părerea mea e că o mineriadă organizată de Băsescu ar fi adus mai degrabă cu noaptea sfântului Bartolomeu decât cu ciomăgeala pusă la cale de Iliescu, iar la finele ei majoritatea adversarilor politici ai matrozului ar fi fost morţi sau ologiţi pe viaţă.

Înainte de a spune că astea sunt simple speculaţii vă invit să-l folosiţi pe amicul google pentru a vedea ce mineriadă virtuală a dezlănţuit Băsescu contra pensionarilor după mitingul Antenei 3.  Sigur, fizic vorbind nu a primit nimeni un ciomag în cap, dar asta pentru că 1. suntem în 2016, într-o ţară în care practic nu se mai poate întâmpla nimic fără ca instituţiile de forţă  să fie de acord sau măcar să se uite în altă parte  şi 2. pentru că haita băsistă din online e formată în general din indivizi debili dpdv fizic, a căror agresivitate bolnavă din spatele tastaturii este provocată în bună măsură de cumplitele complexe care îi macină. Matrozul nu poate dezlănţui în mod fizic bandele de băsişti pentru că, în mare parte, acestea sunt chiar mai incapabile de acţiune violentă decât pensionarii care s-au adunat la mitingul Antenei 3.

Ce pot şi chiar fac foarte bine aceşti indivizi este să dezlănţuie o perpetuă mineriadă în spaţiul virtual. Şi să creeze un climat de ură asmuţind tineri contra bătrânilor, angajaţi din sectorul privat contra bugetarilor, pacienţi contra medicilor etc etc. Asta este moştenirea otrăvită a lui Băsescu şi acesta este motivul pentru care, în comparaţie cu el, până şi Iliescu poate părea respectabil.

6 Responses to Băsescu te poate face să-l respecţi până şi pe Iliescu

 1. burgermeister spune:

  Eu aveam 14 ani in 90 deci sunt cumva intre tine si baietii astia de care zici. Adica nu prea puteam sa particip ca nu ma baga nimeni in seama dar mai intelegeam cate ceva si oricum ma interesa ce se intampla. Per total ma lasa rece Iliescu, poate si pentru ca m-am prajit rau cu Emil si miile lui de specialisti la primele alegeri la care am avut drept de vot. Cand imi aduc aminte ce sperante aveam atunci..

  • optimvs spune:

   Exact, e fascinant cum urla sentimentele anti-iliescu in unii care n-au avut drept de vot nici macar la alegerile din 96, cam ultimul moment in care mase mari de romani s-au mobilizat contra lui.

 2. cobol spune:

  Acum n-or fi toti basistii schilozi ca zozo ala sau cum naiba isi zice.

 3. optimvs spune:

  Nu e vorba de toti basistii (adica sustinatorii lui Basescu), ma refer la astia care imprastie ura la comanda in mediul online. Pe Eftimie (ala de pe timesnewroman) l-ai vazut cum arata? Cred ca si acum in 2016 il baga in spital cu o singura palma tortionarul ala de la Periprava, Ficior sau cum naiba il cheama. Si exemplele pot continua la nesfarsit.
  Cumva e normal, un om care nu are probleme grave cu stima de sine nu se poate preta sa scrie ce scriu astia.

 4. Traian spune:

  Consider ca e extrem de dificil sa ii compari pe cei doi presedinti, principalul motiv fiind ca s-au confruntat cu probleme extrem de diferite in perioade foarte diferite ale Romaniei.
  Ce mi-e mie extrem de clar e ca Romania post revolutionara nu avea datorii externe, avea o industrie in mare parte la pamant, dar putea fi in mod sigur facute investitii, era un moment in care puteam sa ne ridicam din comunism similar Cehiei sau Ungariei, dar am urmat o cale similara Bulgariei. S-a inlocuit un regim comunist cu unul neo-comunist in care fostii lideri au fost inlocuiti cu fii lor sau aceiasi dar din randurile din spate, s-a facut o „democratie” cu pumnul, inchizand gura opozitiei cu mineriade. A fost momentul in care s-au dat marile tunuri si s-au facut primi milionari din afacerile cu statul, intreprinderi si terenuri.
  Poate singurul lucru bun ce a venit din regimul Iliescu a fost totusi inceputul orientarii catre vest si spre intrarea in NATO si UE.
  Ulterior poporul s-a trezit un pic, constatand tunurile dar cred ca nici alea nu s-au stiut toate pentru ca presa si justitia era cu un ochi inchis (cati politicieni au ajuns la inchisoare atunci ca urmare a actelor de coruptie?). Dupa ce s-a trezit un pic, reactia alergica la PSDR sau cum ii spunea atunci a fost CDR-ul lui Emil Constantinescu, care in mare a fost un presedinte neutru, singura chestie pentru care a fost tinut minte fiind sustinerea bombardamentelor din Iugoslavia, care – desi prost vazuta – a pavat drumul catre NATO.
  Uitand de furtul neo-comunist al PSD-ului, si din lipsa unei variante (liberale sau de alta natura) mai bune (VADIM?!wtf), Iliescu ajunge iar presedinte. Tara e in continuare dominata de baronii PSD, tunurile se dau in continuare, afacerile cu statul continua bine mersi, buzunarele se umplu.
  Basescu intra similar lui Constantinescu pe un val de ura anti PSD, venind ca un soi de salvator si erou anti-coruptie. Ce-a facut el in schimb? Un discurs populist, bai de multime, dar a inlocuit baronii PSD cu baroni PD, bagand ocazional la puscarie din vechea opozitie – „ciocu mic sunteti in opozitie” – cam asa s-ar repezenta regimul basist. A cocalarizat fotoliul prezidential prin tot soiul de mizerii – presedinte jucator, tiganca imputita, betzivaneala maxima etc. A taiat salariile bugetarilor cu 25% – dar asta in criza mondiala, o masura care e posibil ca orice guvern/presedinte sa fi fost nevoit sa o ia, cum de altfel multe tari au luat masuri similare, unele chiar mai drastice. Totodata in regimul basist s-au pus bazele DNA-ului actual, care atunci dadea mai mult in „ai lor” si acum din ce observ da in mai toti.
  Un mare repros pe care il am regimului basist e tocmai ca a creat aceste doua tabere de „basisti” si „anti-basisti” prin discursurile populiste si atacurile pline de ura. Eu unul momentan nici nu mai vad corecta utilizarea termenului „basist” (sau „anti-basist”) e ca si cum ai zice „iliescentist” apropo de PSD – da, Basescu o mai incerca el sa traga ceva sfori din spate, nu neg, dar sa fim seriosi – nu e el Putin-ul politicii romanesti, nu mai are mai nicio putere, si daca ar avea prin ce – prin Udrea (?!?!), PMP care are procent super mic vs PSD/PNL?.
  Iar ce e mai dureros e ca defapt nici nu exista PSD sau PNL, dreapta sau stanga, exista aliante politice dupa bunul plac, a se vedea monstruozitatea USL – serios socialisti + liberalisti in acelasi partid?! Si asta doar ca sa se bata cu dusmanul comun – basescu? Ca apoi PNL-ul sa inglobeze fostul PD, ca acum sa faca blat la alegerile de primarie cu PSD-ul? Era clar ca PNL-ul nu o sa ia Primaria capitalei, dar a ales sa i-o dea PSD-ului decat sa i-o dea unui jucator nou, pe care daca l-ar fi sustinut – ar fi castigat.
  Compari mineriadele „virtuale” cu cele reale si spui ca cele de pe net sunt mai rele. Oameni au murit in mineriade, oameni au ajuns in spitale, dreptul la opinie a fost suprimat, in ce fel sunt mai rele parerile pe net toxice sau nu decat moartea sau spitalizarea? Din ce observ eu ambele tabere sunt angajate in mineriade virtuale, in care nu moare nimeni, toti scuipa si arunca venin reciproc, si cine castiga? Noi sigur nu, pentru ca tot timpul alegem „raul cel mai mic”…
  Eu intre cel ce a pus bazele coruptiei in Romania(cand putea sa o ridice din noroi), cel care a practicat democratia de tip mineriada ca sa isi instaureze conducerea fara a avea o opozitie, cel a inceput procesul de vindere a tarii si cel ce a continuat-o sub impresia de lupta anti-coruptie, care a patat imaginea de presedinte – consider ca raul mai mic a fost Basescu, si nu o sa putem sti niciodata cum ar fi fost daca ar fi fost el presedinte imediat dupa ’90, cert e ca sigur se putea mai bine, si nu au avut nicio scuza ca nu le-a iesit – au avut 10 ani presedinte si mai multi de atat majoritate in guvern si parlament, si ce s-a ales? Praful..

  • optimvs spune:

   Este foarte simplu: Iliescu a divizat cumplit societatea romaneasca in 1990 dar apoi si-a dat seama de greseala facuta si nu a facut decat sa caute consensul si impacarea pana la sfarsitul carierei sale politice, în vreme ce Băsescu a venit la putere într-o Românie relativ unită şi a readus lucrurile în stadiul de ură şi dezbinare din 1990.

   Iar chestia cu DNA-ul e o gluma proasta, în cindiţiile în care această mult-lăudată instituţie a fugit de disarul Hexi Pharma ca dracul de tămâie…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: