Vrea regimul Coldea-Kovesi să lichideze Rapidul?

Am urmărit cu stupoare odiseea insolvenţei de la Rapid, încercând să găsesc o logică într-o serie de evenimente aparent fără noimă.  Iar în momentul ăsta, după decizia absolut aberantă de faliment dată de prima instanţă, îmi pun în mod serios întrebarea dacă nu cumva actualul regim care conduce România încearcă să distrugă acest club atât de iubit?

Lucrurile sunt simple: FC Rapid datorează doar statului vreo 10 milioane de lei, alţi creditori mai având şi ei de încasat vreo 7 milioane.  Actualul patron nu pare să aibă de unde să scoată această sumă, dar a ţinut cât de cât corabia pe linia de plutire, iar pe teren echipa a reuşit promovarea în Liga 1.  Această promovare înseamnă un venit de peste 9 milioane de lei din drepturi TV, bani care vor fi însă obţinuţi doar dacă echipa nu intră în faliment şi poate evolua în liga I.

Cu alte cuvinte, dacă şi Curtea de Apel menţine decizia de intrare în faliment, statul Român îşi dă singur gaură în buzunar: din lichidarea Rapidului nu se poate obţine mai nimic, iar veniturile care erau obţinute prin participarea în liga I vor reveni echipei care va lua locul Rapidului în primul eşalon. Soluţia raţională ar fi, evident, ca instanţa să oblige Rapidul să folosească o parte a banilor din drepturile TV pentru a achita parţial datoriile istorice. În felul acesta statul ar recupera sigur măcar o parte din bani, existând posibilitatea să recupereze şi restul, dacă echipa reuşeşte să se menţină în liga I la finele următorului sezon.

Dacă, în pofida oricărei logici, Curtea de Apel va decide pe 11 iulie să menţină hotărârea de intrare în faliment luată de instanţa inferioară, înseamnă că decizia a fost luată pe alte criterii decât cele economice şi juridice, de către cei care conduc de fapt România. Sincer habar n-am de ce ar purta Florian Coldea sau Codruţa Kovesi sâmbetele Rapidului, dar sunt sigur că nici fanii pătimaşi ai Rapidului n-o să uite vreodată un asemenea abuz comis, până la urmă, atât contra clubului cât şi contra intereselor principalului creditor: STATUL ROMÂN.

 

P.S. Nu vreau să fiu greşit înţeles: dacă Rapidul rata promovarea, decizia de faliment ar fi fost perfect logică şi legală, întrucât veniturile obţinute din televizarea meciurilor de liga a doua abia dacă acopereau costurile de funcţionare ale clubului, neexistând perspectiva de a mai achita din datoriile istorice decât dacă apăreau sponsorizări sau dacă patronul aducea bani de acasă.

Dar având în vedere că promovarea aduce în sine un venit foarte consistent, CU CONDIŢIA CA ECHIPA SĂ FIE LĂSATĂ DE INSTANŢĂ SĂ EVOLUEZE ÎN LIGA I,  decizia de faliment reprezintă chiar un abuz în dauna intereselor statului.

Reclame

9 Responses to Vrea regimul Coldea-Kovesi să lichideze Rapidul?

 1. cobol spune:

  Daca Rapidul da faliment ce club promoveaza si ia banii aia? Aici poate fi cheia intregii povesti.

  • optimvs spune:

   Am vazut pomenindu-se de Poli Timisoara, dar sursele erau dubioase (gen gsp, prosport) asa ca n-as pune mare temei pe ele. La fel de bine ar putea fi UTA, care a pierdut barajul cu Voluntari.

   • cobol spune:

    A, pai asta e chiar mai interesanta. Coldea e nascut pe undeva prin judetul Arad, nu?

   • optimvs spune:

    Nu as vrea sa mergem mai departe cu speculatiile pana nu vedem decizia Curtii de Apel. Pana la urma faptul ca s-a urgentat termenul de judecata in asa fel incat sa se poata decide speta inainte de termenul-limita dat de LPF pare sa fie de bun-augur (adica o decizie logica, normala – chestii de care am ajuns sa ne miram in Romania…)

 2. GreuDeGasitID spune:

  Dar jucatorii ai cui sunt? In caz de faliment banuiesc ca se pot vinde. 🙂

  • optimvs spune:

   Glumesti, nu? Majoritatea sunt veniti liberi de contract si au semnat la vremea respectiva pana la finele sezonului… Cred ca nici 100.000 de euro nu se mai pot recupera vanzand jucatorii care sunt in momentul asta in proprietatea clubului, asta presupunand ca ar fi in stare lichidatorul sa vanda vreun jucator samd.

 3. Iga Valer spune:

  Eu sunt un batran rapidist si sunt de acord cu cele scrise de dumneavoastra.Situatia a evoluat decand ati scris articolul si nu inteleg de ce nu se actioneaza acum cand exista sanse de salvare concreta a Rapidului.La ce ma refer.Sunt doua situatii :faliment ,caz in care activul clubului ar fi impartit la creditori urmand lichidarea si reinfiintarea unui nou RAPID din liga a 5 a.De impartit cred ca nu are clubul la activ decat ceva tricouri vechi ,birouri,scaune si calculatoare cea cenu stiu daca face 100 000 de euro. A doua solutie ar fi renuntare de catre toti(inclusiv ANAFcare a acceptat ceva similar in cazul Dinamo,inclusiv Morar)la 90 % din creante adica sa ramana o datorie numai de 450 000 de euro care sa fie platita de catre liga din drepturile TV la prima transa.Acum in ceasul al doisprezecele nu vad ratiunea pentru care creditorii nu ar fi de acord cu o mica parte din creante.La faliment ar lua mai putin plus URA suporterilor rapidisti.Chiar suporterii ar putea lua pe cei 152 de creditori sa-i imparta pe grupuri si in cateva zile sa obtina de la ei renuntarea la 90 % din active.Ar fi si o solutie de iesit din insolventa si de a reincepe totul de la zero dar nu din liga a 5a ci din liga 1.

  • optimvs spune:

   Din pacate situatia a evoluat (negativ) si de cand ati postat dvs comentariul. Am fost plecat in concediu, o sa scriu acum din nou pe acest subiect. practic regimul securistic Coldea-Kovesi a bagat Rapidul in Faliment, punand instanta sa taraganeze lucrurile desi interesul statului Roman era f clar: sa lase Rapidul sa evolueze in prima lkiga pentru a-si putea recupera banii datorati (doar drepturile TV fiind de peste 2 miliaone de euro).

 4. […] an după ce Rapidul a fost băgat în faliment de o decizie cu desăvârşire absurdă a instanţei prin care statul român şi-a dat singur o ţeapă de peste 2 milioane de euro.  Da, aţi înţeles bine, în condiţiile în care clubul promovase sportiv în Liga 1 şi avea […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: