Despre Moise Guran şi alte iniţiative prin care regimul securistic vrea să controleze ce citeşte turma

Dacă nu ştiaţi, Moise Guran s-a lăsat de făcut Biziday la televizor şi a lansat o aplicaţie de mobil care îşi propune să le ofere utilizatorilor, cu notificări bineînţeles,  ştiri selectate de… aţi ghicit desigur, chiar Moise Guran. Până aici nimic nou sub soare, agregatoare de ştiri sunt destule, dar declaraţia de intenţie a lui Moise Guran cuprinde indicii cu privire la scopul real care-i mână în luptă pe cei aflaţi în spatele iniţiativei:  „și, oricum, dacă dai click, linkul nu te duce către siteul Biziday, ci către siteul care a generat știrea. Care nu e însă orice site, ci este unul de încredere, selectat de noi. Nu e nici măcar primul site care a dat știrea, este cel care a construit-o cel mai bine, cu detalii, context, etc. În felul acesta aducem trafic (implicit finanțare) siteurilor de știri care merită asta, care plătesc reporteri și care respectă o etică.”

Pe româneşte, dacă Antena 3 sau alt post de ştiri neagreat de Moise Guran obţine în exclusivitate o ştire, făcând eforturi susţinute pentru asta, aplicaţia biziday nu te va trimite pe site-ul A3, ci pe site-ul Digi 24, unde vei putea citi cum a „construit cu detalii” ştirea vreun politruc gen Claudiu Pândaru, cel care conform rechizitoriului DNA, nu bârfelor de la colţurile internetului, îşi primea de la Elena Udrea întrebările pe care să le pună ministrului Elena Udrea.

Ca să nu fie dubii, să citim tot din declaraţia de intenţie a lui Guran: „Ceea ce urmărim este o coaliție a băieților buni ai presei din România”. Probabil a „băieţilor bun” desemnaţi ca atare de „băieţii cu ochi albaştri” din diferite structuri, pentru că  altfel pare inexplicabil cum lista lui Guran poate cuprinde doar chestii gen Hotnews, Digi 24, Mediafax şamd, adică aşa-zise instituţii media ale căror conexiuni cu diverse servicii sunt evidente chiar şi pentru ochii cei mai neavizaţi. Iar această ofertă este asezonată şi cu gâdilarea orgoliului tâmp al unor utilizatori de internet, prin sintagme de genul „am luat imediat decizia de a opri emisiunea Biziday care, indiferent ce am vrut eu, n-a ajuns în final decât la un tip de elite.”

Eu unul fac parte din generaţia celor care au prins, la la o vârstă cât de cât conştientă de situaţia din jur, vremurile în care dacă te uitai la „Telejurnicu”, citeai „Scânteia sau România liberă”, ascultai „Europa Liberă” şi „Vocea Americii” după care te uitai pe stradă în România constatai cu propria minte că „băieţii buni” nu există decât în filme şi că fiecare dintre cele două părţi nu vrea decât să-ţi vândă cu tot dinadinsul un „adevăr” a cărui legătură cu realitatea este, în cel mai bun caz, destul de şubredă, iar în cel mai rău caz cu desăvârşire inexistentă.  Cu alte cuvinte, îmi dau perfect de bine seama acum că a te băga de bunăvoie sub clopotul de sticlă oferit gratis de Moise Guran ar reprezenta cea mai imbecilă decizie pe care o poate lua un adult aflat în deplinătatea facultăţilor mintale. Nu fraţilor, uitaţi-vă zilnic la B1 şi la Antena 3, la CNN şi la Russia Today, la Al Jazeera şi la Euronews, citiţi şi The Guardian şi The Telegraph, treceţi prin filtrul gândirii proprii, după care ţineţi şi ochii larg deschişi la ce se întâmplă în jurul vostru. Numai aşa o să aveţi vreo şansă (mică şi aia) de a pricepe ce se întâmplă în jurul vostru şi de ce.

P.S. Iar pentru ca plonjonul în securismul post-factual să fie şi mai evident aflăm de pe hotnews (cum altfel)  că „un IT-ist roman” a făcut el un add-on de browser care îţi indică site-urile cu ştiri false. Add-on-ul (adică pe româneşte un program auxiliar care se integrează în programul cu care navighezi pe internet)  funcţionează în baza unei liste făcute de nu se ştie cine (desigur…)  dar care precis o să permită utilizatorilor să-şi ia informaţiile doar de pe „siteurile de stiri legitime si obiective”.

Mai ţineţi minte vremurile în care antena aia imensă din sediul Securităţii de la Ciurel (acum sediul şi antena  STS) bruia cu disperare „Europa Liberă”, care transmitea, conform regimului ceauşist, numai „ştiri false”?  Ce s-a schimbat de atunci şi până azi e doar faptul că atunci românii se dădeau de ceasul morţii să afle ce zic şi ăilalţi, iar acum îşi instalează de bună voie antena de bruiaj, pardon aplicaţia lui Moise Guran sau add-on-ul „unui IT-ist”.

7 Responses to Despre Moise Guran şi alte iniţiative prin care regimul securistic vrea să controleze ce citeşte turma

  1. Burgermeister spune:

    Cand l-am vazut la Digi24 mi-am dat seama pe cine avea in spate si Moise. Altfel un baiat spalat, educat, nu-ti era jena sa te uiti la emisiunea lui. Pacat.

  2. cenusarul spune:

    Era sa ma gandesc la tablele lui Moise. Guran!

  3. cenusarul spune:

    Nu era vb de religie, ci de table in sens de restrictie si de Moise (Guran) ca un soi de intercesor intre presa si popor. Adica ne indica el in cine e bine sa credem si in cine nu, ca daca ne batem capul noi alegem gresit. Un Moise al presei romanesti!

  4. […] acum nici 3 luni despre iniţiativa securistică a aplicaţiei Biziday pentru mobil, cea care urma să le ofere utilizatorilor ştiri filtrate de Moise Guran pe […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: