Desfiinţarea funcţiei de prim-adjunct, singurul mod în care SRI poate fi adus în mod real sub control civil

România priveşte azi cu oroare în abisul creat de regimul Băsescu şi vede cum doi oameni (Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi) ajunseseră să conducă de fapt ţara prin mijloace care amintesc de teroarea stalinistă a anilor ’50 ai secolului trecut. O să ziceţi că exagerez, dar dacă înlocuim publicul adus la procesele staliniste pentru a scanda chestii gen „chiaburul, ochiul dracului, duşmanul poporului” cu divizia de postaci a „statului de drept” care le linşa în online pe victimele lui Kovesi, cele două imagini încep să se suprapună aproape perfect. Sigur, lipseşte regimul de exterminare din puşcării, dar asta doar pentru că binomul a fost niţel încurcat de europenii ăştia fiţoşi.
Cum a fost însă posibil să se ajungă aici? Foarte simplu, prin eludarea controlului civil asupra SRI, graţie înfiinţării funcţiei de prim-adjunct al directorului. Acest artificiu extrem de simplu a permis ca directorul să fie o figură administrativ-decorativă, care contrasemnează hârtii, dă interviuri şi strânge mâini pe la întâlnirile cu partenerii străini, în vreme ce puterea reală, operativă, este deţinută de primul adjunct. Provenit din rândul cadrelor serviciului, nu paraşutat din sfera politică, directorul operativ conducea de fapt instituţia.
Evident, de aici până la subordonarea totală a comisiilor parlamentare de control prin infiltrarea diverşilor georgianpopi n-a mai fost decât un pas. Iar cireaşa de pe tort a venit când, prin abjectul troc Ponta-Băsescu la conducerea DNA a fost numită în mod iresponsabil Laura Codruţa Kovesi. Adică un personaj nul dpdv al mapei profesionale şi al capacităţilor investigative, care nu putea realiza nimic în acest post fără susţinerea neprecupeţită a directorului operativ al SRI. Practic, în acest mod s-a reînfiinţat de facto Directia VI a Securităţii, cea care realiza anchete penale ce vizau civili deşi se situa în afara sistemului civil de Justiţie.

Cu această putere în mână, tandemul Coldea-Kovesi ar fi fost de neoprit dacă din dulap n-ar fi rânjit scheletul relaţiilor neprincipiale cu un dubios de magnitudinea lui Ghiţă.  Dar despre asta vom vorbi altă dată, relevant pentru discuţia de faţă este următorul aspect: dacă se desfiinţează funcţia de prim-ajunct al SRI nimeni nu va mai putea exercita vreodată în mod abuziv puterea pe care a exercitat-o Coldea. Asta pentru că adjuncţii vor putea aduna putere doar fiecare pe bucăţica lui, iar directorul civil, numit politic, nu va putea asambla aceste frânturi de putere într-un nou monstru.

4 Responses to Desfiinţarea funcţiei de prim-adjunct, singurul mod în care SRI poate fi adus în mod real sub control civil

  1. cobol spune:

    Daca Hellvig propune chestia asta o sa fie imediat atacat de propaganda binomista pe motiv ca planuieste sa-i ia el locul lui Codea in rolul de tatuc din umbra. Astia probabil au deja omul lor pregatit.

  2. Burgermeister spune:

    Dar oare ar fi OK ca un om numit politic sa fie singur sef al SRI?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: