5 motive pentru care serviciile secrete nu trebuie să conducă o ţară

Articolul este dedicat oamenilor sănătoşi la cap din SRI, SIE, SPP, STS şamd.

 

  1. Serviciile secrete sunt create şi organizate pentru a împiedica anumite activităţi (spionaj, terorism, infracţiuni economice care pot aduce atingere siguranţei naţionale, sabotaj etc etc), nu pentru a conduce o ţară. Afirmaţia poate părea un truism, dar în epoca lui Coldea acest adevăr elementar a fost complet dat uitării. Prin modul în care este constituit şi organizat, un serviciu secret este nepotrivit pentru a lua deciziile majore de politică internă şi externă ale unei ţări, exceptând desigur situaţia în care tot aparatul din ministerele Economiei, Comerţului, Industriei etc etc etc s-ar muta la SRI, pe posturi de analişti.
  2. Într-o ţară care se vrea democratică, exercitarea puterii de către un serviciu secret va duce inevitabil la revolte. Oamenii vor să aibă măcar iluzia că votul lor contează, în momentul în care această iluzie este spulberată brutal lucrurile vor intra mai devreme sua mai târziu pe o spirală periculoasă, care duce în final la revolte de stradă, schimbări violente de regim şamd. Adică exact la lucrurile pe care un serviciu secret ar trebui să le împiedice.
  3.  Prin natura lor serviciile secrete au în mod instituţional tendinţa de a evita comunicarea, de a-şi ţine departe de ochii lumii modul de funcţionare, mecanismul decizional etc.  Pe de altă parte, într-o societate democratică oamenii vor să li se explice mereu de ce conducerea pe care au ales-o ia anumite decizii. Ba mai mult, vor să fie în contact permanent cu decidenţii pe care i-au ales măcar prin intermediul televizorului şi al social media dacă nu direct. La polul opus, conducerea operativă a unui serviciu secret ar trebui să evite pe cât posibil lumina reflectoarelor (din acest punct de vedere generalul Predoiu de la SIE fiind un exemplu foarte bun).  Dacă serviciile secrete exercită de facto puterea, oamenii vor avea foarte repede impresia că sunt conduşi spre nicăieri de nişte forţe oculte, efectul fiind cel menţionat la punctul 2.
  4. Principiile de funţionare ale unui serviciu secret fac ca oamenii promovaţi în mod natural spre vârful ierarhiei să aibă la nivel personal calităţi total opuse celor necesare pentru a conduce o ţară democratică. După ce zeci de ani te-ai antrenat să ţii secrete, să lucrezi departe de ochii lumii, să realizezi operaţiuni care în mod normal ar fi ilegale etc etc pur şi simplu vei respinge aprioric ideea de a comunica transparent deciziile pe care le iei şi motivele acestora.  Când te-ai obişnuit vreme de câteva decenii cu o ierarhie în care ordinul se execută fără crâcnire nu-ţi prea vine să stai să tot explici pe înţelesul lui Gheorghe din Văscăuţi de ce ai făcut aia şi ailaltă. Iar exemplele pot continua la infinit.
  5.  Preluarea de facto a puterii de către serviciile secrete elimină orice mecanism de control. Iar de aici până la o pierdere a încrederii populaţiei faţă de mecanismele democratice de tip occidental şi mai ales faţă de partenerii externi nu este decât un pas.  Omul de rând îşi spune azi „păi americanii ni i-au adus pe Coldea şi Kovesi”, cu ce-s mai buni decât ruşii? Ori asta înseamnă deja un eşec major al serviciilor secrete româneşti în rolul asumat după integrarea euroatlantică.

 

3 Responses to 5 motive pentru care serviciile secrete nu trebuie să conducă o ţară

  1. cobol spune:

    Cel mai important motiv e ca nu i-a ales nimeni iar noi se presupune ca suntem o tara democratica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: