Locul din UE unde Ghiţă se poate ascunde fără riscul de a fi extrădat

În toată discuţia despre Turcia, Israel, Iordania şi alte ţări mai mult sau mai puţin amatoare de extrădări spre care s-ar fi putut îndrepta fugarul Ghiţă, câteva lucruri par să fi fost complet scăpate din vedere. În primul rând El Fugitivo nu are cetăţenie israeliană precum Schwartzenberg (presupusul asasin al lui Codruţ Marta) aşa că în virtutea bunelor relaţii bla-bla Israelul ar fi probabil destul de dispus să facă uitat refuzul de a-l extrăda pe Elan livrându-l pe Ghiţă. În al doilea rând, o fi Erdogan prieten cu Ponta, dar Turcia tocmai vrea să obţină extrădarea lui Fethullah Gülen, deci Ghiţă ar risca să fie folosit în cel mai bun caz drept exemplu şi în cel mai rău caz drept monedă de schimb. Şi în fine la Amman o fi fost o puşcărie secretă a CIA iar serviciul secret Iordanian (GID) o fi cel mai important partener al CIA din zonă, dar Trump tocmai îşi pune omul la şefia CIA aşa că eventualilor amici ai amicilor lui Ghiţă s-ar putea să le fie cam peste mână să ascundă un asemenea personaj şi să refuze o cerere de extrădare.

În plus nu trebuie scăpat din vedere faptul că Ghiţă mai mult ca sigur se droghează acum nu cu substanţe psihotrope ci cu efectele pe care dezvăluirile sale le au asupra lui Coldea, Kovesi şamd. Cu alte cuvinte e 100% sigur că vrea să nu scape nici o şopârlă de-a lui Ciutacu, nici o tiradă a lui Gâdea, nici un delir verbal al lui Băsescu de la B1.  Sigur, el e marele IT-st care vindea softuri de milioane de euro SRI-ului, dar televiziunea asta prin IP are marele dezavantaj că o mai lasă nervii când ţi-e lumea mai dragă, în special când nu poţi risca să urmăreşti talk-show-ul favorit în barul de la Ritz şi trebuie să cauţi locaţii ceva mai greu accesibile.  Aşa că satelitul e sfânt, iar cele prin care emit Telekom şi Digi bat doar colea, în Europa şi în vreun colţ vestic din Asia Mică (dar deja am stabilit că Turcia pică).

Nu disperaţi însă, pentru că Ghiţă are totuşi la îndemână o soluţie simplă, sigură şi de o eleganţă copleşitoare: un pelerinaj prelungit la Sfântul munte Athos.

Înainte de a zice că mi-am pierdut minţile, că muntele Athos e în Grecia care l-ar extrăda instantaneu etc, vă invit să aflaţi că muntele Athos este un STAT monastic autonom, iar parlamentul statului grec (ăsta modern, din zilele noastre)  a acceptat statutul de auto-guvernare conferit muntelui Athos de împăratul bizantin Ioan Tzimiskes în anul 972.  Constituţia Greciei garantează că suveranitatea statului monastic de la Athos rămâne intactă, aşa că orice tentativă de a obţine extrădarea vreunuia dintre rezidenţi ar primi mai mult ca sigur drept răspuns un mare flit, mai ales dacă motivele invocate ar cuprinde suspiciuni de infracţiuni economice, nu crime, violuri şamd.

De ce s-ar complica însă comunitatea de călugări de la Athos (formată în cea mai mare parte din oameni cărora nu le pune nimeni la îndoială religiozitatea şi buna-credinţă) cu un fugar ca Ghiţă? Să ne reamintim că monahii de la Athos sunt destul de porniţi împotriva a ceea ce la noi se promovează ca „valori occidentale”, lucrurile mergând până la nivelul la care obştea de la mânăstirea Esfigmenu a întâmpinat un sinod ecumenic destinat strângerii relaţiilor cu celelalte biserici creştine arborând un steag negru pe care scria ” Orthodoxia i thanatos” (Ortodoxie sau moarte)  şamd. (de altfel poliţia greacă s-a ferit ca dracul de tămâie de la o intervenţie la mânăstirea Esfigmenu chiar şi când patriarhul ecumenic, sub a cărui autoritate se află muntele Athos, i-a declarat schismatici pe călugării de acolo şi a cerut statului grec ajutorul pentru a face evacuarea).  În general vorbind , ar fi cam greu să găseşti la Sfântul Munte vreun fan al liberalismului de tip Soros. Cu alte cuvinte, dacă Ghiţă s-ar prezenta acolo drept un om care a înfiinţat un partid patriotic şi Ortodox în România şi care acum este prigonit politic de un regim aservit UE, ar avea şanse mari să fie primit cu braţele deschise chiar şi fără a căra un sac cu câteva milioane de euro în cârcă. Tot ce i-ar mai trebui ar fi un telefon prin satelit care să nu permită localizare exactă prin GPS  (cum sunt modelele mai vechi de Iridium) şi gata, ar putea să-i dea chiar şi SMS cu indicaţii preţioase lui Ciutacu. Iar autorităţile ar avea nevoie să ridice fix la momentul ăla  în zonă un avion echipat pentru interceptări de comunicaţii ca să poată depista mai mult decât faptul că se află într-un cerc cu raza de vreo 900 de kilometri.

Pe scurt, eu unul zic că şi dacă Ghiţă nu se află acum pe la Athos e foarte posibil să ajungă la un moment dat acolo. Şi să stea cât îi pofteşte inima, oricât s-ar da de ceasul morţii „statul de drept”.

7 Responses to Locul din UE unde Ghiţă se poate ascunde fără riscul de a fi extrădat

 1. Ali Baba spune:

  Ce caterinca uriasa ar fi asta. Sa vina Becali sa-i faca o vizita cu Lutu pe magarusi, cred ca ar face Romania Tv audienta cat Tvr la meciul cu Suedia din ’94.

 2. greudegasitid spune:

  daca stia becali…

 3. optimvs spune:

  Voi cand auziti de muntele Athos numai la Becali va puteti gandi? 😆

 4. Ali Baba spune:

  Pana acum el a fost cel mai faimos pelerin roman al zilelor noastre.
  Dar oricum, din ce se stie despre Ghita ti se pare plauzibil sa crezi ca s-ar inchide cu anii intr-o manastire?

 5. cobol spune:

  Nu stiu daca e cazul sa-l punem pe Ghita pe un piedestal, sa-l facem omul cu 1000 de fete si tot asa. Pana acum s-a dovedit a fi mai ager decat Coldea, adica decat un om care fara Basescu ar fi fost acum doar un locotenent-colonel intre multi altii din SRI.

  • optimvs spune:

   Iti inteleg punctul de vedere dar sa nu crezi ca un lent-colonel de la operativul SRI n-ar trebui (teoretic vorbind cel putin) sa fie MULT mai ager dpdv mental decat romanul obisnuit.

   Acestea fiind zise, nici eu nu cred ca Ghita ar chiui de bucurie la perspectiva de a sta inchis cativa ani intr-o manastire, dar trebuie luat in calcul ca el mizeaza probabil pe doborarea rapida a lui Kovesi urmata de o intoarcere benevola in tara.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: