Suspendarea lui Iohannis- cea mai mare greşeală pe care o poate face PSD

Probabil băieţii din servicii (care îl susţin cam pe acelaşi principiu vechi de peste 1000 de ani al gărzii varangiene, care îl susţinea necondiţionat pe împăratul bizantin aflat pe tron, oricine ar fi fost el) i-au zis lui Iohannis că rătăciţii de pe facebook nu se mai mobilizează. Şi că nu mai ţin poveştile cu „societatea civilă”, „tinerii frumoşi şi liberi” etc.  Până la urmă era o chestie vizibilă cu ochiul liber, despre care am scris şi eu ieri.  Aşa că Iohannis a făcut ceea ce era normal să facă un lider al opoziţiei, adică a convocat activiştii PNL şi USR precum şi pe susţinătorii fideli ai celor două partide la un miting politic, cu temă clară anti-PSD.  După care s-a pus în fruntea mulţimii, fie şi numai pentru câteva minute, pentru a da semnalul clar cu privire la cine este jupânul.

Oricine are dubii cu privire la această interpretare poate să revadă imaginea cu uriaşul banner „Iliescu lângă Vişinescu” care deschidea marşul sau poate asculta lozincile „PSD ciuma roşie” scandate nonstop pe toată durata manifestării. Practic desfăşurarea protestelor a scos complet din discuţie varianta unui miting apolitic anti-amnistie.

Acum mingea este în curtea PSD, care s-ar putea prevala de faptul că Iohannis a ieşit în mod evident din limitele rolului prevăzut de Constituţie pentru preşedintele României şi ar putea declanşa procedurile de suspendare.  Are tot dreptul legal s-o facă, dar politic vorbind ar comite o eroare uriaşă. Asta pentru că i-ar da posibilitatea lui Klaus Iohannis să intre în campanie într-un moment în care agenda legislativă cuprinde elemente care îl pot ajuta să mobilizeze din nou electoratul care l-a făcut preşedinte.

Mutarea logică a PSD ar fi să organizeze un miting (de data asta cu toate aprobările necesare)  la care să aducă  peste 100.000 de oameni, cu care să mărşăluiască apoi spre Cotroceni etc. Făcând astfel o demonstraţie de forţă superioară celei a suporterilor iohanişti fără însă a ridica miza jocului.  Şi asta, desigur, în timp ce ar continua să-şi îndeplinească neabătut programul cu care a câştigat alegerile.

Punându-se în fruntea mitingului din această seară Klaus Iohannis a arătat indubitabil că îşi doreşte suspendarea. Probabil îi ceteresc în ureche aceiaşi oameni care au aranjat din umbră prima suspendare a lui Băsescu şi au făcut posibilă campania contra Parlamentului, centrată pe sloganuri ca „debarcarea ticăloşilor” etc. Iar PSD-ul ar trebui să respecte principiul strategic elementar conform căruia lupta nu trebuie dată pe un teren ales de adversar.

 

P.S. Dacă vă întrebaţi de ce mă macină grija PSD-ului, deşi nu sunt vreun simpatizant, răspunsul e simplu: statul de drepţi propus de Kovesi seamănă mult prea bine cu vremurile de dinainte de 1989, pe care eu unul mi le amintesc destul de bine.

 

2 Responses to Suspendarea lui Iohannis- cea mai mare greşeală pe care o poate face PSD

  1. Ali Baba spune:

    Tocmai a zis Ciuvica la A3 cuvant cu cuvant ce ai scris tu despre miting politic organizat de Iohannis si PNL plus USR pentru ca ‘tinerii’ din SRI nu mai faceau fata. Iti dai seama ca a zis-o ca si cum era din capul lui.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: