Despre Soros şi eşecul colosal al SRI

ideile şi informaţiile din acest articol pot fi preluate doar cu citarea sursei.

Nu vă speriaţi, nu mi-am pierdut busola, nu urmează un delir despre bubuli, noua ordine mondială, cabală, masoni şamd. Lucrurile sunt de fapt foarte simple şi în asemenea situaţii cel mai bine este să lucrezi chiar cu materialul clientului, cum spun croitorii. Citez din cartea lui George Soros „The alchemy of finance” publicată pentru prima oară în 1987 şi retipărită destul de frecvent în diverse limbi:

„It will come as no surprise to the reader when  I admit that I have always harbored an exaggerated view of my self-importance – to put it bluntly, I fancied myself as some kind of god or an economic reformer like Keynes (each with his General Theory) or, even better, like Einstein (reflexivity sounds like relativity). My sense of reality was strong enough to make me realize that these expectations were excessive, and I kept them hidden as a guilty secret. This was a source of considerable unhappiness through much of my adult life. As I made my way in the world, reality came close enough to my fantasy to allow me to admit my secret, at least to myself. Needless to say, I feel much happier as a result.

Omul a admis cât se poate de deschis, cu 2 ani înainte de căderea Cortinei de Fier, că s-a visat mereu ca un soi de Dumnezeu sau măcar ca un mare reformator, că discrepanţa dintre visele lui şi realitate îl făcea foarte nefericit şi că pe măsură ce şi-a croit drum în viaţă a reuşit să facă în aşa fel ca realitatea să înceapă să se apropie de modul în care îşi dorea el să fie lumea.  (cine are dubii că l-am citat corect şi complet găseşte pasajul chiar pe Google books).

Fidel crezului exprimat mai sus, după ce Cortina de Fier a căzut George Soros s-a apucat să făurească o nouă Europă de Est, conformă cu viziunea lui despre lume. O dorinţă deloc ilegală în sine şi până la urmă nici măcar foarte imorală, câtă vreme Soros nu este vreun criminal în serie iar implementarea viziunii lui a presupus inclusiv acte de filantropie pe care nu le poate nega nimeni.  Doar că în acest fel a apărut o „mică” problemă, în sensul că viziunea lui George Soros despre lume este bazată pe valori de multe ori total diferite de cele tradiţionale în această parte de lume. Iar modul în care au înţeles unii dintre colaboratorii lui să promoveze această viziune aduce de multe ori mai degrabă cu modul de operare al unei aşa-numite „coloane a cincea” decât cu un simplu lobby care îşi propune să promoveze anumite valori.

Aici intervine în discuţie SRI, adică serviciul special al statului român a cărui datorie este inclusiv să împiedice trecerea acestei ţări sub controlul unui lobby extern. Sigur, George Soros nu este o „putere străină” în sensul clasic al termenului, ba chiar este cetăţean al ţării cu care avem un parteneriat strategic. Dar Soros nu este SUA, după cum au demonstrat foarte clar ultimele alegeri din America. Iar SRI trebuia, dacă şi-ar fi îndeplinit corect rolul, să împiedice reţeaua organizată de un cetăţean străin să dobândească o asemenea influenţă asupra vieţii publice din România.

E drept că, pe parcursul celor 8 ani ai administraţiei Obama, linia de demarcaţie între politica externă a SUA şi valorile promovate de Soros a fost aproape inexistentă. Asta pentru că Obama a fost prtactic „golden boy-ul” lui Soros, un orator excepţional în acensiunea căruia miliardarul american a investit sume enorme şi care, odată ajuns la Casa Albă, a făcut exact ce aştepta de la el binefăcătorul său.  Dar chiar şi în această situaţie destul de dificilă, rolul SRI trebuia să fie în primul rând să împiedice o organizaţie străină să preia controlul asupra statului român.

Problema a fost că oameni ca Florian Coldea (fiu de tractorist, el însuşi absolvent de liceu la seral şamd) sau Elena „Anaconda” Istode (fostă secretară „veselă” pe la sindicate şamd) nu aveau nici măcar anvergura intelectuală necesară pentru a înţelege situaţia, darmite pentru a o gestiona. Mult prea preocupaţi să parvină în sistem, au fost fericiţi să pună semnul egal între ONG-urile lui Soros şi Departamentul de Stat al SUA şi să lase lucrurile să-şi urmeze cursul. Nu ştiu dacă asta se poate numi trădare în sensul legal al termenului, dar dpdv moral pentru mine oamenii ăştia sunt nişte trădători.

 

Reclame

4 Responses to Despre Soros şi eşecul colosal al SRI

  1. Burgermeister spune:

    Cred ca e primul articol anti-Soros logic si argumentat, fara nebunii, pe care il citesc in limba romana. Bravo!

  2. cobol spune:

    Judecand dupa citatul ala zici ca Soros e un miliardar nebun din filmele cu Bond. Doar ca in loc de o baza subacvatica de rachete are o gramada de ONG-uri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: