Metoda prin care decid securiştii de la Digi, Dolce şamd ce televiziuni fac audienţă

ideile şi informaţiile din acest articol pot fi preluate doar cu citarea sursei.

Practic toţi românii pe care îi mai interesează televizorul folosesc servicii furnizate fie prin cablu, fie prin DTH (satelit  direct to home), fie prin IPTV de către marii operatori: Digi, Dolce/Telekom, UPC. Românii din străinătate se „descurcă” şi ei în multe cazuri cu o „cutiuţă” de la Digi sau Dolce, luată pe contract din ţară de ei sau de vreo rudă şi conectată apoi la o antena oarecare de satelit reglată pe direcţia potrivită de un priceput (chestie cam ilegală dar total neverificabilă de către operator şi care oferă servicii la un preţ derizoriu comparat cu cele de pe pieţele locale din Italia, Spania, Germania, Franţa etc) .  Şi toţi aceşti oameni folosesc (în principiu, că mai există şi piraţi dar puţini) echipamentele de decodare a semnalului furnizate de operator.

Pe vremuri, când transmisia prin cablu se făcea analogic, omul îşi seta posturile în propriul televizor în ordinea dorită, folosind meniul televizorului.  Si acum chestia asta mai merge în cazul cabliştilor care încă mai păstrează şi transmisie analogică, dar posturile oferite sunt tot mai puţine şi printre ele nu se numără cele din pachetele suplimentare (oricum această posibilitate de recepţie o să dispară destul de curând). Odată cu trecerea la digital,  abonatul a început să schimbe posturile nu cu telecomanda televizorului ci cu telecomanda STB-ului. O vreme , lucrurile au mers la fel ca şi în cazul analogicului: scanai posturile, ele intrau în ordinea stabilită de operator după care, din meniul „cutiuţei” le aranjai cum vroiai.

Treaba asta a mers cum era normal să meargă până acum vreo 2-3 ani, când „băieţii” şi-au dat seama că aici e un mare şmen de făcut. Aşa că au forţat pe gâtul utilizatorilor un update de firmware (softul intern cu care funcţionează „cutiuţa”, receptorul, STB-ul sau cum vrem să-i spunem)  şi prin asta AU ÎMPIEDICAT UTILIZATORUL SĂ ALEAGĂ ORDINEA CANALELOR ÎN GRILĂ.  Pe româneşte: până atunci, dacă tu erai fan Radu Moraru şi  vroiai să ai Naşul TV pe pe locul nr 1 în grilă, intrai în meniul „cutiuţei” şi setai chestia asta. De atunci însă, Naşul TV zace OBLIGATORIU în grila Digi TV între celebrele Estrada TV şi TV H, pe poziţia 109, iar la Dolce şamd situaţia este absolut similară. (Şi da, ştiu ca la postul asta poţi vedea zilnic aberaţii din bezna minţii lui Cartman, pardon Cartianu  şamd, nu asta e ideea)

 Nu e nevoie să fii vreun geniu ca să-ţi dai seama că audienţa unor posturi TV poate fi afectată grav prin această manevră. Un telespectator care butonează posturile de ştiri când se întâmplă vreun eveniment o să se „învârtă”folosind funcţia „next” a telecomenzii  în zona din grilă în care sunt grupate acestea.  În nici un caz n-o să sară prin toată grila, la poziţii pe care nici n-ai cum să le ţii minte dacă n-ai făcut vreo fixaţie.

Pentru românii care folosesc servicii prin DTH (satelit) situaţia este fără ieşire (legală vorbesc)  pentru că recepţia se face obligatoriu prin STB-uri ale furnizorului. Românii abonaţi la cablu şi care au televizoare de generaţie mai nouă, dotate cu slot CI, au mai nou posibilitatea să renunţe la STB şi să facă decodarea printr-un aşa-numit CAM (practic un card PCMCIA în care se bagă cardul de la Digi, UPC şamd  şi care se bagă în slotul CI al televizorului). Dar, evident, aceştia sunt destul de puţini iar soluţia nu este promovată de cablişti, din motive evidente.

Ar fi fost firesc, nu-i aşa, ca alde CNA să ia atitudine în chestia asta absolut imediat, mai ales că manevra cu poziţia în grilă poate fi folosită şi în mod neconcurenţial, pentru a promova posturile proprii ale unui cablist (de pildă). Ei bine, CNA tace asurzitor, aşa cum a făcut-o de fiecare dată când ar fi trebuit să apere drepturile consumatorilor.

P.S. Să ne imaginăm că nişte ziarişti s-ar apuca să facă acum un post TV neafiliat politic, fără vreun mogul în spate, fără securişti. Şi că ar reuşi cumva să intre în pachetul „must carry” (chestie delor uşoară) . Pe cât facem pariu că i-am găsi în grilele cabliştilor undeva între două posturi ungureşti şi unul nemţesc la care se dau mai mult reclame?

Reclame

8 Responses to Metoda prin care decid securiştii de la Digi, Dolce şamd ce televiziuni fac audienţă

 1. Burgermeister spune:

  Oare exista vreun domeniu in care fostii sau actualii securisti nu fac tot ce vor? Nu stiu cand ne mai facem vreodata bine ca tara si ca natie.

  • optimvs spune:

   E greu de tot.Incep tot mai mult sa cred ca singurul moment favorabil in acest sens a fost ratat in 90. Problema e ca si atunci era greu sa dai afara tot ce insemna securist, sa dai iama in informatori samd si pe urma sa te trezesti ca ai ramas cu fundul gol in fata URSS.
   Rational vorbind nu puteai sa ramai doar cu CI-istii din armata in situatia internationala de atunci.

 2. cobol spune:

  Acum nu-mi spune ca si Telekom e firma a SRI ca nu cred.

  • optimvs spune:

   Eu zic ca am scris destul de clar „securistii de la…” nu „firmele X si Y sunt ale SRI”. Cine crede ca firmele de telecomunicatii, cablistii samd nu gem de acoperiti traieste pe alta lume…

 3. Tavi spune:

  Salut,
  http://www.rcs-rds.ro/asistenta/Creare-lista-canale-favorite
  In acest mod poti alege sa vezi doar anumite canale in ce ordine doresti. Au anuntat asta si pe pagina lor de facebook din 2012

  • optimvs spune:

   N-ai inteles nimic. Aia e o lista de favorite, care iti permite sa te invarti intre cateva posturi alese de tine. Eu vorbesc de ordinea in grila, pe care o folosesc toti utilizatorii fie ca vor fie ca nu.
   E vorba de cunoasterea meniului aparatului si apoi de comoditate. Pe asta se mizeaza.
   Daca nu era nici o problema, cum sugerezi tu, nu s-ar mai fi obosit sa scoata un firmware care sa blocheze posibilitatea ordonarii TUTUROR canalelor de catre utilizator IN GRILA. Logic, nu?
   In practica, 99% dintre utilizatori raman cu ordinea pe care au aranjat-o ei la digi, dolce samd, aici e tot spilul.

 4. Tavi spune:

  Poti alege sa navighezi doar prin canalele favorite aranjate in ordinea aleasa, nu prin toate canalele din grila, vezi pct. 12. Practic obtii acelasi rezultat, respectiv o lista cu canalele pe care le doresti, in ordinea pe care o doresti. Doar ca in loc sa stergi si sa rearanjezi canalele din grila standard iti creezi o lista cu favorite. Daca 99% raman la grila standard (adica nu folosesc meniul in niciuna din cele 2 medode) inseamna ca teoria ta cu influentarea audientei se aplica doar la cei 1% ramasi.

  • optimvs spune:

   Diferenta mica dar esentiala fiind ca editarea grilei standard era metoda impamantenita, pe care o practica toata lumea. Ce spuneam eu mai sus iar tu ai scos din context ca sa-ti dea cu virgula era ca IN SITUATIA ACTUALA 99% dintre utilizatori raman cu grila standard, PENTRU CA NU O MAI POT EDITA. Nu sta nimeni sa faca liste de favorite samd.
   Repet, argumentul simplu si usor de inteles de catre orice om normal psihic este ca nu eliminau cablistii LA UNISON posibilitatea editarii grilei daca nu se prindeau ca in felul asta vor impune consumatorului o ordine pe care acesta nu o va mai altera (din comoditate, ignoranta etc).
   Si ca sa vezi ce idiotenie sustii spune-mi te rog cum salvezi lista aia de favorite pe usb samd ca s-o poti recupera dupa update-urile de firmware pe care le impun astia cand vor ei? Acum ai priceput in sfarsit? Stai jos, nota 1.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: