Apetitul pentru securism al generaţiei Millenials – posibile explicaţii

Poate cea mai clară concluzie a ultimilor 2-3 ani din politica românească este că generaţia Millenials de la noi (formată din românii născuţi în perioada 1980-2000)  iubeşte la nebunie securismul de rit nou. Oriunde întorci capul pe culoarele www-ului de limbă română dai peste o grămadă de inşi (născuţi în acest interval foarte greu pentru România) care fac spume la gură în favoarea aşa-numitului stat de drept. Şi care ard de nerăbdare să împroaşte cu insulte pe oricine vede lucrurile altfel, refuzând cu îndărătnicie dialogul civilizat, pluralismul opiniilor şamd.

Mai mult decât atât,  când metoda jignirilor/insultelor/ameninţărilor  în haită nu funcţionează iar interlocutorul este pur şi simplu mult mai capabil decât ei să exprime în scris un punct de vedere logic, argumentat coerent şamd, exponenţii acestei generaţii optzecist-nouăzeciste fac pe dracu-n patru pentru a suprima fizic opoziţia, virtual vorbind desigur.  Dacă este vorba despre pagina lor de facebook, blogul lor şamd vor şterge pur şi simplu comentariile care le contrazic civilizat şi cu blândeţe bazaconiile securistice, iar dacă este vorba despre forumuri de discuţii şamd vor face pe dracu-n patru pentru ca „intruşilor” să li se blocheze accesul. Beneficiind în acvest sens de largul concurs al proprietarilor acestor platforme online, dintre care mult prea mulţi au trecuturi care includ ba un tată colonel de Securitate, ba vreo Academie Militară, mă rog, intelegeţi ideea.

Sigur, mulţi dintre aceşti tineri (unii ajunşi deja pe la 35-37 de ani) aparţin diferitelor structuri ale „statului de drept” şi prestează la ordin. Alţii sunt plătiţi de aceleaşi structuri pe post de colaboratori (vezi banda bloggerilor pişcotari care ar face foamea fără dna general Istode). Dar grosul, masa care delirează pe facebook şi care a ieşit în piaţa Victoriei pentru a apăra dreptul procurorilor de a intercepta orice angajat la stat care a cumpărat două topuri de hârtie cu 20 de lei în loc de 15, nu ia bani de la SRI. Pur şi simplu aceşti oameni urăsc sincer dialogul, urăsc pluralismul opiniilor şi pluralismul politic, îşi doresc cu ardoare un stat condus autocratic de „securiştii patrioţi”, procurorii de bine şamd.

Fiind un om care prin forţa lucrurilor a petrecut în mediul online o bună bucată a ultimilor 20 de ani, m-a lovit de mult de dorinţa nebună a acestei generaţii de a închide gura celor care au altă părere. N-o să uit niciodată corul dement care cerea banarea urgentă a scriitorului SF Ovidiu Bufnilă, care intrase pe forumul computergames să se bage în seamă cu „tineretul”. La vremea respectivă însă am crezut că e vorba despre frustrările unor adolescenţi (şi adolescenţi întârziaţi) nu de cauze mult mai profunde, de natură psihologică.

Acum însă, când asistăm la apoteoza securismului de rit nou, devine evident că această generaţie are pur şi simplu o mentalitate otrăvită. Sigur, există excepţii, unele notabile, iar pe cei care nu se regăsesc în descrierea de mai sus îi rog anticipat să mă scuze pentru generalizare. Dar grosul celor născuţi între 1980 şi 2000 în România par pur şi simplu prizonieri irecuperabili ai unei mentalităţi totalitare de tip nord coreean.  Lucru cu atât mai bizar cu cât vorbim despre primele generaţii care nu au avut când să fie îndoctinate în ceauşism, fie că nu l-au apucat deloc, fie că au prins la 7-8-9 ani doar câteva crâmpeie din propaganda unui regim muribund. Am constatat în repetate rânduri că ai mult mai multe şanse să discuţi civilizat şi argumentat pe net (că faţă în faţă millenials nu prea au clonţul tare) cu un om care avea măcar 14-15 ani în 1989 decât cu unul care era în scutece sau nu era deloc.

Psihologic vorbind, fenomenul este interesant şi probabil aş fi tentat să-l tratez într-o cheie mult mai veselă dacă lucrurile nu ar fi atât de grave dpdv politic.  E posibil ca marea bulibăşeală a anilor 1990-2000, când România comunistă a fost furată cu bucata, dezmembrată şi vândută la fier vechi etc să fi avut efecte psihologice grave asupra acestei generaţii. Care, neapucând să experimenteze pe propria piele deliciile totalitarismului de tip ceauşist, îşi doreşte poate acum orice altceva decât chestia pe care a apucat să o trăiască.  Punând în mod greşit semnul egal între democraţie şi ciodeală.

Un alt aspect este, zic eu, de ordin material: multe familii care o duseseră sub Ceauşescu târâş-grăpiş cât de bine se putea pe vremea aia (toată lumea un apartament comunist, toată lumea o Dacie, Oltcit etc,  toată lumea la coadă etc) s-au adaptat greu şi prost în anii de tranziţie. Iar copiii care nu erau încă pe picioarele lor au fost martorii frustrărilor, dezamăgirii, lipsurilor,  au văzut cum părinţii lor se uitau cu ură neprecupeţită la îmbogăţiţii tranziţiei.  Ajunşi tineri adulţi oamenii ăştia vor răzbunare iar regimul securistic le-o oferă. Puţin le pasă că au loc înscenări bestiale, că se fac dosare pe bază de interceptări măsluite la transcriere etc, ei ştiu una şi bună: că vor să li se arate demnitari şi îmbogăţiţi băgaţi la puşcărie, nu contează cum.

În fine, nu trebuie trecută cu vederea nici prăbuşirea vertiginoasă a învăţământului românesc după 1989. Un tânăr trecut prin şcoală ca gâsca prin apă, care a terminat în genunchi o particulară dubioasă sau nu a fost în stare nici măcar de această „performaţă”  va fi mereu surclasat aproape insuportabil într-o discuţie serioasă de către un absolvent al mult-blamatului învăţământ ceauşist. Asta cu atât mai mult cu cât pe vremea aia oamenii chiar citeau (am cunoscut ingineri, medici şamd care înainte de 1989 citeau cu nesaţ istorie, erau pasionaţi de ată etc etc – pe scurt aveau profilul unui intelectual adevărat – orice comparaţie cu IT-istii şi specialiştii în telecomunicaţii de azi care rup casele de bilete la Maroon 5 ar fi comică dacă n-ar fi tragică).  Dacă aţi urmărit dezbaterile din recenta campanie electorală, aţi putut vedea ridicolul desăvârşit în care se zbăteau candidaţii USR, mulţi aparţinând acestei generaţii şi incapabili să articuleze două idei, în ciuda unor CV-uri stufoase, cu pretenţii. Pe lângă Cosette Chichirău chiar şi Funeriu putea părea un titan al gândirii, iar cu asta am zis tot ce era de zis.

Una peste alta, e groasă rău cu aceşti millenials români, iar dacă noi ăştia născuţi prin ’60-’70, care am mai apucat să citim o carte, să ni se acrească de „omagiu conducătorului iubit” şamd  nu ne apucăm repede să ne luăm ţara înapoi, s-ar putea să ne trezim iar în vremurile savantei de renume mondial. Cu Luluţa pe post de Leana infailibila şi cu ambasadele străine ocupând locul „marelui cârmaci”.

 

27 Responses to Apetitul pentru securism al generaţiei Millenials – posibile explicaţii

 1. Burgermeister spune:

  Ma tem ca ai dreptate. Analiza e formulata extrem de dur dar observatiile si concluziile sunt greu de contestat. Ce facem totusi, ca vorbim de fapt de aproape doua generatii, astia sunt cei care ar trebui sa ocupe mai toate functiile cheie in stat peste vreo 10-15 ani.

  • optimvs spune:

   Nu stiu. Mi se pare incredibil regresul democratic din ultimii 12 ani. Nu era bine nici cu Nastase controland tot ce misca in tara, ca in 2000-2004 dar macar PSD-ul castigase niste alegeri libere. Locul lui l-au luat Kovesi &Co adica niste indivizi care 1. n-ar lua nici 10% oricata propaganda s-ar face pentru ei si 2. care au un trecut securistico-procuroristic intins pe cateva generatii.
   Practic s-a dat pe sest o lovitura de stat pe care n-a sesizat-o nimeni.

 2. klaus spune:

  Optimus, eu pot să-ți dau exemple dintre rudele mele, generația anilor ’70 care ar putea fi millenials după criteriile stabilite de tine. Poate că-s prea aproape de anii ’80? Eu pot fi de acord cu asta. Au, majoritatea, studii superioare și nu pe baza Pile Cunoștințe Relații. Am doi frați, plecați cu tot cu familiile, în străinătate. Ingineri amândoi. Vectorul comun este că eu sunt antenist. E greu pentru un frate să dea un asemenea exemplu.
  La un moment dat îi întrebam ce fel de presă citesc, privesc, ascultă ei. Răspunsurile erau de genul pe care le dădea Iliescu atunci când era strâns cu ușa. Totuși, după ce întrebarea a rămas suspendată în eter, spiritele s-au mai calmat.
  Spune-mi ce presă preferi poate fi o întrebare „pacificatoare” din punctula de vedere al unui acuzat ca fiind antenist?

  • optimvs spune:

   Intrebarea asta poate doar sa calmeze spiritele pe moment si numai intr-o discutie fata in fata. E greu sa recunosti ca iei lumina de la Tapalaga sau din alte surse similare, deci oamenii indoctrinati in felul asta vor face instinctiv un pas inapoi. Fara insa a-si schimba convingerile.

 3. D. Vader spune:

  Absolut de acord! Ce am mai observat eu la tanara si frumoasa generatie. Sunt incapabili sa urmareasca si sa inteleaga o fraza mai lunga, chiar daca fraza are un singur enunt. Am avut nenumarate experiente de comunicare cu acesti tineri, nu numai in scris, in care am ramas mirat sa constat ca interlocutorul nu e capabil sa se cupleze la motorul logic al adresarii. La inceput am suspectat ca e ceva in neregula cu mine, apoi mi-am dat seama ca fenomenul e generalizat, oricat as fi eu de ciudat. Am mai observat o anumita gaunosenie in gandire chiar la cei care au avut parte de o educatie buna si un trai indestulat. Nici macar nu pot sa zic ca avem de a face cu o intreaga generatie de indoctrinati, asa cum a fost generatia noastra acuzata pe nedrept. Astia se manifesta inconstient in termenii celui mai strict dogmatism, ca sa nu zic direct fanatism. Preceptele acestei dogme va sunt bineinteles cunoscute: bani repede si fara efort, dragoste fara implicare, tinerete fara batranete etc. Daca citeste vreunul vreo carte, si aia e de dezvoltare personala, mi-e sila si sa pun ghilimele acestor cuvinte. Eficienta ii obsedeaza, relativismul moral si estetic ii stapaneste, iar lipsa oricarei urme de patriotism o sa ne omoare pe noi intai, inainte sa-i omoare pe ei. O generatie intreaga de tampiti, imi pare rau sa o spun. Ma uitam la coregrafia cu lanterne de smartphone, ce simbol horror!, si nu vedeam decat o turma de spermatozoizi incapabili sa fecundeze ceva.

  • optimvs spune:

   Din pacate cam asa stau lucrurile. Radeam si eu de felul in care scandau ca tampitii ce le proiecta unu’ cu laserul pe perete, fara sa se intrebe cine-i la butoane, de unde a luat laserul si ambulanta cu pricina si mai ales DE CE AR SCANDA EI LA COMANDA CE PROIECTEAZA ALA?
   Imi aduc aminte de Piata Universitatii, pai atunci luase Paturca replicile lui Iliescu despre haimanale si huligani, facuse un cantec reusit si abia apoi il preluase lumea, canta cu el etc.

 4. Millenials nu sunt de vină că-și imaginează că noi am trăit în grote și că la școala comunistă se învățau doar congresele PCR. Cineva le-a băgat asta în cap și nu-mi vine a crede că părinții lor au făcut-o.
  A existat, în anii 90, un moment de degringoladă, de anarhie totală, studenții au fost încurajați să-și oblige profesorii să plece de la catedră, ăia care serviseră sistemul comunist, zice-se. Din păcate, au fost asmuțiți greșit, i-au eliminat pe cei buni și au săltat mediocritățile în schemă.
  Îmi amintesc, cu groază, că pe Decana facultății mele, doamna profesor Matilda Rosetti, o biochimistă excepțională au ușuit-o așa. A făcut un AVC și a murit. I-a luat locul o țoapă gospodină, care știa tot atâta carte cât laborantele care ștergeau tabla.

  • optimvs spune:

   Sigur ca pana la un punct millenials romani sunt victimele tranzitiei. Dar totusi, de la 24-25 de ani in sus discernamantul este 100% dezvoltat, cei nascuti intre 1980-1992 nu mai au deja scuza pentru faptul ca nu incearca sa-si completeze educatia, sa-si largeasca orizontul, sa depaseasca anumite conditionari etc.

 5. greudegasitid spune:

  Cum se spune la tv „dar solutii aveti?” Nu poti sa critici sau sa prezinti o stare de fapt fara solutii 🙂

 6. greudegasitid spune:

  de fapt nu sunt chiar asa multi. imi inchipui ca au fost cu totii in piata.
  millenials tai sunt de fapt aceia dintre ei care au studii superioare.

  • optimvs spune:

   Mie chiar nu-mi plac generalizarile, dar experientele pe care le-am avut online cu oamenii din aceasta generatie (sau aceste generatii) au stat aproape fara exceptie sub semnul intolerantei, refuzului dialogului, dorintei nebune de a inchide gura unui interlocutor evident superior ca educatie/cultura samd.
   Chestia e ca multi au studii superioare taraite pe la particulare dubioase, neterminate samd si asta nu face decat sa le sporeasca exponential complexele…

   • klaus spune:

    Am multe exemple care nu se potrivesc cu precizarea finală din comentariul tău. Nu cred că e important dacă facultatea e dubioasă sau celebră. Răspunsul e îngropat mai adânc de atât.

   • klaus spune:

    Tot am vrut să întreb de ce ai introdus moderarea. Pe mine mă deranjează. Chiar așa mulți te înjură? Altfel, se poate presupune că cenzurezi și pe cei ce se exprimă potrivnic crezurilor tale.

   • optimvs spune:

    Sigur ca exista exceptii, dar in general vorbind nivelul studentilor de la particularele din Romania este mult sub nivelul studentilor de la cele de stat (constatare valabila pana in momentul introducerii locurilor cu plata si care ulterior necesita unele nuantari, bineinteles).
    Cat despre moderare, eu am scris in decursul timpului despre jivine din online care se preteaza la chestii gen furt de identitate samd, nici nu se pune problema sa las comentariile la liber, mai ales ca am perioade in care sunt extrem de ocupat si verific relativ rar blogul.

   • V66 spune:

    De ce tot insistati pe ideea de facultati particulare dubioase? In cele de stat e mai bine? Nu se poate trece ca gasca prin apa sau daca ai o memorie excelenta?
    Am fost la o facultate privata si era mult mai buna decat cea de stat, nu plateam decat taxa, nu si manualele, in timp ce la stat trebuie sa dai bani pe manuale pe langa taxa + altele, si profesorii erau mai buni.

   • optimvs spune:

    Cum anume ai stabilit ca particulara aia era „mai buna”? Ca in mod normal nu ai termen de comparatie.
    Parerea mea destul de proasta despre facultatile particulare de la noi provine dintr-o constatare simpla: nici un om sanatos la cap n-o sa mearga la o particulara din Romania daca poate intra pe locurile fara plata de la stat. Cu alte cuvinte, din start nivelul de pregatire de la care pornesc studentii este mult mai mic. Distanta MEDIE s-a mai diminuat de cand s-au introdus si la stat locurile cu plata, dar oricum diferenta ramane destul de mare.

 7. Altfel spus, în confruntarea optzeciști (bibliotecă + mașină de scris + Dacia unșpe sute + telemea de șaișpe) vs. millenials români (google + pc + beemveu + sushi) câștigă ăi bătrâni?
  Trist, pentru bătrâni, că nu lasă niște viitori bătrâni de nădejde în urma lor.

  • optimvs spune:

   Dacia unspe sute era deja desueta in anii ’80 🙂 Buba nu e atat cine castiga, cat faptul ca „meciul” practic nu exista, diferenta dintre cei nascuti in anii ’60-70 si cei nascuti in anii ’80-90 fiind de-a dreptul colosala. Ca mentalitate, ca educatie, ca apetit pentru democratie etc etc.
   Oricum, cred ca o sa scriu maine si o parte a doua la acest articol, mi-au mai trecut prin cap cateva cauze care merita mentionate.

   • D. Vader spune:

    Nici mie nu-mi plac generalizarile si sentintele, le evit cat pot, totusi pe acest subiect sunt gata sa bag mana in foc. L-am rumegat mult, este descris si prin alte tari vestice, ce-i drept mai cu perdea, iar prapastia este profunda, provocata stiintific si ocultata cu metoda. Prin natura activitatii mele am de a face cu studenti din Vest, mai ales din Germania. Ghici ce diferenta este intre ai nostri si ai lor? Niciuna in afara de toleranta la frustrare. As spune cel mult ca ai lor sunt mai obedienti si mai atenti. Si sunt mai toleranti, in toate felurile, pentru ca „scoala” lor este mai eficienta si atata tot.

   • optimvs spune:

    O sa reiau subiectul pentru ca mai sunt multe de spus, dar azi vreau sa scriu despre decizia CCR (adica eveniment de acum cateva ore etc 🙂 )

 8. cenusarul spune:

  Cateva observatii corecte in articol, dar ideea de meci intre generatii e nefolositoare. Victorii zdrobitoare, diferente colosale, aia sunt tampiti, nu pot argumenta etc sunt expresii care fac parte dintr-un arsenal al confruntarii care nu-si are niciun rost. Piata a simtit ca OUG 13 era o intoarcere a cadrului in care s-a manifestat ciocoismul si nu a mai vrut asta. Atat de simplu. Si oamenii au bun simt si fara sa citeasca prea mult, asa cum au si taranii. Nu meciurile ne avantajeaza in momentul asta. Poate e cazul sa-i invitam pe tineri la un pahar de vorba?

  • optimvs spune:

   Gresesti fundamental. In cazul de fata confruntarea a devenit obligatorie, pentru ca altfel pur si simplu riscam sa fim aruncati in cel mai abject securism de catre o generatie inepta dpdv intelectual. Sigur, in buna masura nu e vina lor etc, dar asta nu inseamna ca trebuiesc lasati sa ne impuna un soi de neo-stalinism. Iar refuzul lor de a dialoga, apetitul lor pentru sloganuri de 6-7-8 cuvinte samd impiedica in buna masura solutiile bazate pe dialog. (care oricum presupun timp, un timp pe care deja nu-l mai avem).
   Practic situatia se poate rezolva intr-un singur fel: majoritatea spune acestei minoritati agitate „OK, am inteles punctul vostru de vedere, vreti securism si procurori ca pe vremea lui Stalin, stati jos, nota 1 la democratie. Cui nu-i convine, granitele sunt deschise”.

  • optimvs spune:

   Nu ma lua cu Maestre ca nu e cazul. Ce sa cred, fix ce am scris mai sus. Se incearca indobitocirea intru securism a noii generatii, cea care urmeaza sa iasa de pe bancile scolii.

 9. Da, da… Asta e sintagma cheie: neo-stalinism. Adică să fim noi primii care pun în practică romanul lui Orwell…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: