Să râdem cu „ancheta” securistică a Rise Project despre Dragnea în Brazilia

spooks

În caz că nu ştiaţi, prin veselul online românesc circulă de câteva zile o aşa-zisă „anchetă jurnalistică” a Rise Project despre (ţineţi-vă bine) „filiera braziliană a grupului care l-a ajutat și, la rândul lui, a profitat de ascensiunea politică a lui Dragnea: grupul din Cumbuco.”.  Periculos, nu? Când zici „grupul din Cumbuco” deja te gândeşti la El Chapo,  Pablo Escobar, chestii de-astea. Mai ales dacă ai citit şi luat de bună auto-biografia romanţată a şefului Rise Project, publicată pe post de interviu în celebra revistă online „Viitorul României” sponsorizată de Cris-Tim, deja vezi cu ochii minţii un soi de Bob Woodward autohton, controbăind neobosit prin afacerile dubioase ale Nixonului de Teleorman.

Realitatea prozaică, lesne de observat pentru orice om capabil să citească până la capăt şi să înţeleagă un text este însă următoarea: materialul de propagandă publicat de Rise Project pe post de investigaţie prezintă un fir epic bazat pe  evenimente reale dar arhicunoscute, referitoare la sinuciderea afaceristului român Costel Comana în avionul care mergea din Columbia în Costa Rica.  A scris despre asta pe larg în 2015 până şi Mediafax (daţi click şi citiţi, articolul este substanţial).  Marea investigaţie pentru care băieţii  şi fetele de la Rise Project s-au distrat (oare pe banii cui ?) în Brazilia constă în faptul că au fost copiate de la registrul comerţului din Fortaleza documentele firmelor lui Costel Comana din Brazilia, prima botezată (ce coincidenţă) tot Regiotrans, dar cu un „Fabricacao de Locomotivas ” în coadă. WOW, nu-i aşa?

Neputându-se întoarce acasă la sponsorul deplasării cu asemenea „dezvăluiri uluitoare”, autorii acestei „investigaţii” de care s-ar fi jenat şi Scânteia anilor ’50 au adăugat următoarele trei paragrafe:

1. „În ambele companii, Comana l-a avut ca partener constant pe un localnic, potrivit datelor obținute de RISE de la registrul companiilor din Fortaleza. Numele lui este Cauby Cursinio Campos Junior.  Brazilianul de 38 de ani deține câte zece la sută din fiecare companie însă, mai important, el este omul bun la toate pentru românii care se întâlnesc pe ascuns în Brazilia. Spre exemplu, localnici care ne-au cerut să le protejăm identitatea ne-au povestit cum Campos Junior era practic șoferul lui Dragnea când politicianul venea să se distreze în Fortaleza. Campos Junior l-a preluat pe Dragnea și de la peste 500 de kilometri distanță de Fortaleza de la aeroportul din Natal unde ateriza uneori demnitarul român.”

2. „Costel Comana locuia într-o vilă pe malul mării, mai precis pe rua Coqueiros, strada cocotierilor. Construcția de lux, dotată cu teren de tenis și piscină este locul unde s-au întâlnit periodic Dragnea și prietenii lui. Potrivit localnicilor, Dragnea și grupuri de câte 15-20 de români au petrecut multe vacanțe jucând tenis și chefuind în vila de reședință a lui Comana.”

3. „Localnicii îi cunosc pe Liviu (nr-Liviu Dragnea), pe Costel (nr-Costel Comana) și pe ceilalți români care, an de an, și-au făcut vacanțele și au investit în Cumbuco. “Ești român? Avem aici un grup de politicieni români care vin la distracție, la casa grande. Primul ministru, Liviu, și Costel, dar el a murit. Petrec în casa mare și joacă mult tenis. Le place tenisul”, ne-a spus un cumbucoan care rupe și câteva cuvinte în română și ne-a demonstrat asta cu un “bună dimineața”, bine pronunțat pe la orele prânzului. Localnicul ne-a cerut să-i păstrăm anonimatul după ce i-am explicat ce facem acolo.„.

Da, aţi înţeles bine: marea „investigaţie jurnalistică” în „afacerile lui Dragnea în Brazilia” a produs trei paragrafe despre localnici care, „la adăpostul anonimatului” desigur (ştiut fiind că Dragnea lichidează fizic orice martor) ar fi declarat „curajoşilor investigatori” că l-ar fi văzut pe Dragnea pe-acolo.  Pe urmă vin ca nuca-n perete poveşti despre vacanţele lui Mazăre iar scânteismul Rise Project se încheie cu un patron de la Teldrum, fost coleg de facultate cu Dragnea, care şi-a permis să folosească acelaşi administrator de firmă brazilian ca şi Costel Comana când a deschis o firmă în Brazilia. Şoc şi groază, de parcă un patron din România care vrea  să deschidă o firmă în Brazilia nici n-o să întrebe printre cunoscuţi dacă ştie careva vreun intermediar pe-acolo.

Nu trebuie să mă credeţi pe cuvânt, chiar vă rog să citiţi cu atenţie, de la cap la coadă, bazaconia publicată pe site-ul Rise Project.  Singurele legături cu Dragnea sunt 1. Faptul că a fost coleg cu Mugurel Gheorghiaș de la Teldrum în facultate  şi 2. Că bravii „investigatori” de la Rise Project, care şi-au riscat pentru asta vieţile prin destinaţii turistice gen Fortaleza, Cumbuco şamd (pe banii unui sponsor neprecizat dar lesne de bănuit) se jură că nişte localnici  le-au spus lor la adăpostul anonimatului că l-ar fi văzut pe Dragnea pe-acolo.

Poate sunt eu un om excesiv de cinic şi care a văzut prea multe ca să mai creadă însăilări de-astea.  Cert este un lucru: fac pariu pe orice sumă că dacă m-aş plimba o oră prin Fortaleza aş putea să vin cu înregistrări video cu 5 brazilieni diferiţi care să spună în faţa camerei că i-au văzut acolo săptămâna trecută pe Coldea şi Ghiţă savutând cocktailuri în compania unui cârd de mulatre vesele şi disponibile. Iar afacerea asta nu m-ar costa mai mult de 500 de euro, mă refer la înregistrările cu martorii, nu la excursia în sine. Pe care, mai ştii, poate o fi plătit-o bravul Paul Radu de la Rise Project dintr-o sponsorizare de la Cris-Tim.

Doar că ăsta nu ar fi nici jurnalism, nu ar fi nici investigaţie, ci propagandă securistică de cea mai joasă speţă.  Adică fix ce a făcut Rise Project, un proiect finanţat de nu-se-ştie-cine-vorba-vine.

 

P.S.  Cu ceva timp în urmă pe site-ul Rise Project figura şi adresa de pe Calea Victoriei a acestei miraculoase organizaţii. Acum n-o mai găsesc, poate au mutat-o într-un loc prea ferit de pe site,  poate se tem de killerii trimişi de Capone Dragnea, sau poate şi-or fi dat seama că un sediu prea şmecher pentru aşa o iniţiativă „săracă şi cinstită” ridică unele întrebări.

 

Reclame

24 Responses to Să râdem cu „ancheta” securistică a Rise Project despre Dragnea în Brazilia

 1. Burgermeister spune:

  Ai fost generos cu aia 500 de euro. Pe 10 dolari gasesti o gramada de brazilieni care sa-ti spuna ca ieri l-au vazut pe Ceausescu cumparand lapte la magazinul din colt. Daca dai 20 de om faci rost de unii care sa nu arate a vagabonzi.

  • optimvs spune:

   N-am fost pe acolo, am zis o suma larg acoperitoare, ca sa fiu absolut sigur. Cu 100 de euro de om gasesti si in Paris francezi get-beget care sa spuna ca parca l-au vazut Busoi bantuind prin Marais si intreband de Andrei Baciu. Asta asa, ca sa ramanem in zona metodelor folosite de securistii vechi si noi.

 2. „la adăpostul anonimatului” e o formulare la fel de misterioasă și plină de promisiuni ca aia care m-a încântat pe mine în toate basmele copilăriei: „…și nu mică-i fu mirarea când…”
  Era limpede că, imediat după cuvintele astea, se întâmpla imposibilul.
  🙂

  • optimvs spune:

   Iar aici nici macar nu vorbim de imposibil. Dragnea a spus cu gura lui ca a facut niste vacante in Brazilia, nu e imposibil sa gasesti brazilieni care sa-l fi vazut pe-acolo, mai ales daca o merge an de an in aceeasi zona etc. Tocmai de-asta sunt atat de comice chestiile cu „la adapostul anonimatului” cand vine vorba despre presupusa prezenta a lui Dragnea in anturajul brazilian al lui Costel Comana. Dintr-o data se teme lumea de Dragnea ca de cappo di tutt’i capi, in timp ce ospatarul ala care ii servise pe Ponta si Ghita in Dubai (de pilda) n-a avut nici o jena.
   Diferenta dintre adevar si facatura e uneori atat de usor de observat…

 3. klaus spune:

  Optimvus, doar comentatorii ce-i văd în scurta mea prezență sunt cei care trec de furcile moderării?

  • optimvs spune:

   Suna rau asta cu furcile, sugereaza restrictii majore :D. . In realitate sunt doua criterii mari si late 1. Limbaj civilizat si 2. Mesaje la obiect.
   De exemplu, tocmai am sters niste comentarii in care niste baieti ‘de bine’ ii dadeau cu mortii din Teleorman samd. Pur si simplu genul asta de persoane, care recita aceeasi poezie in orice context in care apare numele lui Dragnea, nu fac parte din publicul pe care mi-l doresc eu.
   In schimb, daca are cineva de criticat ce am scris eu mai sus si o poate face folosind un limbaj civilizat, este binevenit.

 4. Tavi spune:

  Te-ai grabit cu concluziile despre film vizionand doar trailerul. Filmul e in partea a doua a articolului, in care apar legaturi intre Dragnea si Comana ceva mai consistente decat declaratiile unor localnici. Si anume de cca. 1 milion eur + ceva rute feroviare teleormanene subventionate…de data asta legaturile sunt dovedite cu contracte de vanzare-cumparare, extrase de carte funciara nu cu declaratii de la localnici.
  A propos de declaratii, de remarcat declaratiile de avere ale lui Dragnea din care s-a evaporat fleacul de milion de euro incasat de la Comana . A cumparat cocotieri…:)
  Stiu, nu sunt probe, sunt…coincidente. 🙂

  • optimvs spune:

   Nu m-am grabit cu nici o concluzie. Asa-zisa „investigatie” cu Dragnea in Brazilia este o facatura securistica ordinara, din motivele expuse mai sus. Nu vad nici un argument contra in mesajul tau, asa ca te rog sa te abtii de la metoda tragerii unor concluzii care nu au nici o legatura cu argumentele pe care le expui.
   Faptul ca pot exista ALTE dezvaluiri despre Dragnea, fara legaturi cu Brazilia samd, reprezinta pur si simplu alta poveste. Sau alt film, daca preferi.
   Sunt sigur ca in materie de intamplari din Romania securistii pot alimenta chestii gen Rise Project cu date concrete.

 5. cenusarul spune:

  Pai baietii de la Rise au zis ca articolul e doar un teaser si ca vin zilele urmatoare cu dezvaluiri complete, mai trebuie puse informatiile cap la cap si iese Megatron zburand din Fortaleza in Teleorman!

  • optimvs spune:

   Vezi raspunsul de mai sus, nu ai ce sa pui cap la cap, primul episod e pur si simplu o facatura. Asa se poate scrie si despre tine ca un localnic declara sub protectia anonimatului ca te-a vazut facand Sieg Heil la un miting neonazist.

 6. Anonim spune:

  PS. La alta post, si care probabil a ajuns direct in spam deoarece, dupa „trimite comentariul” a disparut complet, fara sa apara sub statusul „Comentariul tău așteaptă moderare.”

  • optimvs spune:

   Am cotrobait o gramada dupa el in spam, acum l-am recuperat. Cand se intampla chestia asta (filtrele de spam de la wordpress mai dau rateuri) trebuie postat IN ACELASI LOC un mesaj scurt, fara linkuri, care sa semnaleze incidentul.
   Daca mai dura putin era sters automat. Nici macar nu este la articolul asta, e la cel cu CCR

   • Anonim spune:

    Sar’na. Nu stiam politica blogului si nu consider ca la tine acasa pot sa ridic pretentii. Deci nu era nici o gaura in cer daca il papa de tot wordpressul. Nici acum nu interveneam daca nu era legat de discutia ta, offtopic intradevar, cu klaus. Care, dmdv, valideaza ceea ce-i comunicai lui klaus.

   • optimvs spune:

    Da, am vazut, nu era nici o dezvaluire cutremuratoare 🙂 . In general vorbind insa, eu ma mandresc cu faptul ca n-am cenzurat pe nimeni care exprima civilizat si la subiect o opinie, asa ca imi pasa daca dispar comentarii in neant. De-aia am sapat cu convingere dupa el.

   • Anonim spune:

    Inca o data felicitari pentru convingere(mai ales in conditiile in care, in alta parte si sub alta semnatura, ma consideri cu o convingere demna de o cauza mai nobila, un trol :))

   • optimvs spune:

    Este foarte simplu, orice comentator anonim beneficiaza de prezumtia de nevinovatie. Cand incepe trollingul penibil nu am nici o retinere in a apasa butonul eject (figurat vorbind desigur).
    Mesajele de aici erau civilizate si la obiect. Cand nu vor mai fi…. harsti 😆

   • klaus spune:

    Mă lămurește și pe mine cineva la ce se referă cuvântul trol? Exclusă definiția din dex! 😀

 7. klaus spune:

  Mulțumesc! 🙂

 8. […] ce ANAF-ul a făcut o vizită la ONG-ul Rise Project (cel cu „investigaţia” de tip Scânteia anilor ’50 despre Dragnea în Brazilia) de departe cea mai disperată reacţie a venit din partea lui Cătălin Tolontan. Care a susţinut […]

 9. theg00dguy spune:

  Nenea Optimvs mă uit prin articolele tale și văd că ești foarte selectiv când vine vorba de Dragnea, Tăriceanu și alții. Probabil sunt patronii care te plătesc. Îmi place că tu urmărești alte povești decât alții (pentru că ești cu mult mai „special” wink) și le omori timpul oamenilor ca să-și ia ochii de la problemele reale și de la scena politică actuală. Bravo! Ar trebui să-ți închizi blogul este doar propagandă. Ce-i drept scrii bine…te pricepi. Mult fum puțină esență și investigație.

  • optimvs spune:

   O sa iti urez simplu sa mai castigi tu in viata cati bani am primit eu vreodata de la Dragnea, Tariceanu, partidele lor sau orice afacerist arondat acestor partide etc etc. Mi se pare o dovada de necuprinsa prostie sau de extrema ticalosie ca un om sa citeasca textul pe care l-am publicat mai sus si sa debiteze ineptia pe care ai debitat-o aici.
   De fapt lucrurile sunt foarte simple si orice persoana normala psihic care citeste asa-zisa „investigatie” a ONG-ului Rise Project cu Dragnea in Brazilia intelege imediat ca am 100% dreptate. Dragnea nu exista in textul produs de acest ONG decat prin niste presupuse citate din localnici care „vorbesc sub protectia anonimatului”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: