Wikileaks Vault 7 – dezvăluiri uluitoare despre cum spionează CIA şi posibil „băieţii”noştri

După cum puteţi observa, până la această oră subiectul nu a fost nici măcar atins de posturile TV româneşti, de ziare, de trompetele sitemului din blogosferă şamd. Asta cu toate că primele 8,761 documente dezvăluite de Wikileaks în legătură cu activitatea CIA cuprind lucruri care este foarte posibil să se aplice deja şi în România, doar suntem „parteneri strategici”. Pentru azi o să mă ocup aşadar de metodele care este posibil să fi fost „exportate” şi la noi.

Să aruncăm pentru început un ochi asupra celor mai interesante chestii:

 1. Programul „îngerul care plânge” dezvoltat încă din 2014  împreună cu agenţia britanică MI5 permite preluarea controlului smart-TV-urilor Samsung şi plasarea acestora într-o stare de „fals oprit”. Utilizatorul crede că televizorul este oprit când de fapt acesta acţionează ca un microfon, înregistrând conversaţiile şi trimiţându-le spre un server al CIA. Evident, e foarte probabil să existe programe similare pentru celelalte branduri relevante care produc smart Tv-uri.
 2.  O unitate specializată a CIA se ocupă de producerea şi chiar de achiziţionarea de la contractori privaţi de viruşi, malware şamd pentru iOS (sistemul de operare de pe iphone şi ipad).  In ciuda faptului că Apple are o cotă de piaţă de numai 14.5% la nivel mondial, popularitatea acestor device-uri printre politicieni, diplomaţi, milionari şamd a determinat CIA să acorde o atenţie disproporţionată acestei platforme software.
 3.  O unitate similară se ocupă şi de sistemul de operare Android, care deţine circa 85% din piaţa de smartphone-uri. Conform wikileaks, CIA ar avea 24 de viruşi/exploit-uri şamd pentru Android necunoscute de producătorul sistemului de operare (aşa-numite zero day vulnerabilities).
 4.  Evident, computerele cu Windows, OSx, Linux ba chiar şi routerele sunt vizate, inclusiv prin viruşi gândiţi special pentru removable media (stick-uri USB şamd)

Evident, Wikileaks o s-o ţină aşa mult şi bine, dar sunt sigur că aţi prins deja ideea:  orice device are un microfon şi conexiune la net poate fi folosit pentru a vă spiona în timp real, inclusiv celebrul iphone. Dacă are şi cameră vă puteţi trezi zâmbind securiştilor de pe WC, precum judecătorul  Toni Greblă.  Ce înseamnă asta pentru noi românii, care trăim într-o ţară cu servicii supradimensionate, cu bugete uriaşe şamd? Păi simplu, ori ne cumpărăm de unde s-or mai găsi telefoane de pe la sfârşitul anilor ’90, televizoare fără placă de reţea şi fără wifi şamd, ori acceptăm ideea că vreun securist gâfâie pofticios de câte ori ne hârjonim cu nevasta/prietena, că e posibil să ni se înregistreze orice vorbă spusă vreodată în locuinţa proprie etc.

Sigur, o să geamă netul românesc de acoperiţi care să zbiere „dar ce ai de ascuns?”.  Încercând din răsputeri să facă prostimea să ignore faptul că deputatul X poate fi şantajat să voteze într-un fel dacă există imagini cu el şi amanta, că judecătorul Y poate fi determinat să dea o anumită sentinţă de frincă să nu se afle că este homosexual, că ambasadorului Z i se poate băga mai uşor în pat vreo Floriană Jucan dacă se ştie că e certat cu nevasta etc etc etc.  Cu alte cuvinte, că încălcarea flagrantă a dreptului la viaţă privată reprezintă o sursă de putere obscură, nelegitimă şi mai ales ilegală.

P.S. Toate astea erau de mult bănuite, dar acum există o confirmare dintr-o sursă care până acum n-a dat greş.  În plus, dezvăluirile Wikileaks abundă de detalii specifice (cum ar fi cel despre programul care transforma smart-Tv-ul Samsung în microfon) care îi vor determina chiar şi pe cei cu mai puţine înclinaţii tehnice să înţeleagă în ce hal ne este invadată intimitatea.

Reclame

9 Responses to Wikileaks Vault 7 – dezvăluiri uluitoare despre cum spionează CIA şi posibil „băieţii”noştri

 1. Anonim spune:

  Cand am citit 1984 am fost ferm convins ca asa ceva nu ar fi posibil in lumea reala. Dupa ce am mai rumegat subiectul, mi-am dat seama ca tot ce a putut fi imaginat de mintea omeneasca este posibil, la un oarecare moment. La vremea respectiva, nu exista tehnologia pentru asa ceva. Dezvaluirile recente arata ca partea tehnologica este deja istorie.

  Eu m-as concentra pe urmatorul nivel, adica acceptarea acestei stari de fapt ca fiind ceva normal. Se lucreaza intens la asta. Si, din pacate, terenul este foarte „fertil”. Iar aici am mari dubii daca aceste scurgeri, mai mult sau mai putin graduale, de informatii sunt licariri autentice de constiinta sau sunt de fapt „programate”.

  Ultima bariera, in opinia mea, este spargerea legaturilor de familie. Daca multa vreme am crezut ca societatea va respinge ferm astfel de incercari acum nu mai sunt atat de optimist. Mai ales cand citesc cum se raporteaza anumite popoare(ex norvegienii) la astfel de teme.

 2. greudegasitid spune:

  tare asta cu samsung si pare veridica. ma mir ca nu au apelat direct la producator. poate daca il scapa de puscarie pe mostenitorul samsung
  chestiile cu achizitia de malware.. ai acum cativa ani a fost o discutie publica despre ai nostri care au cautat sa cumpere asa ceva

 3. greudegasitid spune:

  stiu ca nu sunt. dar asta este pasul urmator

  • optimvs spune:

   De cand a devenit evident ca Samsung produce bombe incendiare si le vinde cu succes drept telefoane, e posibil ca astia de la CIA sa-si dea seama ca a venit momentul sa lege o frumoasa prietenie 😆

 4. Ceva, ceva au spus la știri. Mă rog, nu cu același patos cu care au anunțat alaltăieri „un nou cutremur a zguduit România” 3,8 grade și 120 km adâncime. Poate fiindcă se crede că asta se întâmplă la ei, acolo, la americani, nu la noi, nuuu! 🙂
  În curând văzutul prin ziduri n-o să mai fie o metaforă, ci o realitate.

  • optimvs spune:

   Au baiguit ceva abia azi, cand s-a dat ordinul de zi pe unitate. Ieri seara a fost o liniste asurzitoare pe acest subiect.
   Si oricum, abordarea a fost la „si altele”, cateva cuvinte, asa de ochii lumii.

 5. Am ajuns atât de paranoică, încât citesc subiectele secundare din presă ca pe niște bombe cu efect întârziat. Încerc să le rețin, în pofida valului, ca să nu mă mir foarte tare când ele explodează „din nimic”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: