SIE şi bloggerii pişcotari sau cum să te împuşti în picior ca un 007 rătăcit în online

În toiul scandalului creat în jurul SRI de afacerea Ghiţă scriam câteva cuvinte despre felul înţelept în care generalul Silviu Predoiu de la SIE a ştiut să stea departe de „lumina reflectoarelor” de la televiziunile de ştiri. Cum orice minune ţine câteva zile în România, n-a trecut prea mult până ce SIE a decis să se arunce singur într-un posibil scandal mediatic.

O să încep cu o ştire aparent fără nici o legătură cu această speţă: compania Google a fost luată dur la întrebări (şi nu numai) de câţiva dintre marii săi clienţi de publicitate, care constataseră că reclamele lor au ajuns să fie afişate pe YouTube lângă conţinut video creat de diverşi extremişti de dreapta.  (un articol bine închegat pe tema asta are The Guardian) . Evident, Google şi-a cerut imediat scuze şi a luat măsuri, deşi respectivele reclame nu fuseseră plasate acolo voit, ci în mod automat, de către diverse progrămele şamd. Această atitudine fiind forţată de faptul că Unilever îşi retrăsese deja reclamele în vreme ce alţi mari clienţi de publicitate „puseseră pauză” până se rezolvă problema.

Cu alte cuvinte, în mediul privat marile organizaţii au grijă de imaginea lor, nu vor ca reclamele lor să fie asociate cu personaje nefrecventabile, care propovăduiesc ura de rasă, de clasă şamd. Meanwhile in Romania se făcea că SIE, serviciul secret care traversase furtuna Ghiţă fără să fie deranjat cu o vorbă, se hotăra subit să-şi facă reclamă (în vederea unei campanii masive de angajări)  prin 4 bloggeri, între care Cetin Ametcea zis Arhi şi Valentin Adrian Petcu zis Zoso.

Cetin Ametcea, un vector de imagine pentru SIE

Cetin Ametcea, un vector de imagine pentru SIE

Pe Cetin Ametcea îl puteţi vedea în acţiune în imaginile de mai sus, dar nu asta ar fi problema, poate SIE vrea să recruteze mai de la mahala şamd. Chestia e că pe timpul protestelor contra ordonanţei 13 respectivul a făcut o propagandă absolut disperată anti-PSD, la nivel de spume la gură. Dreptul lui, desigur, doar că SIE ar trebui teoretic să fie un serviciu apolitic, deci asocierea cu activişti, propagandişti şamd ar trebui să fie exclusă din start.

Şi mai grav stau lucrurile în cazul lui Petcu Adrian Valentin zis Zoso, personaj care când nu se lăuda cu furturile comise în Metro (la propriu)  făcea „interviuri” de PR cu Băsescu sau scria că ţăranii din România (adică oamenii care locuiesc la sat, nu „ţăranii” în sens figurat) ar trebui înecaţi ca şobolanii. Mi-e prea silă să stau să înşir acum print-screen-uri şamd, cam toată lumea cunoaşte povestea.

Pe scurt, dacă vroia să declare război PSD-ului, simpatizanţilor acestuia şi instituţiilor media care nu prea înghit băsismul în formă delirantă, SIE a făcut exact ce trebuia. Lucru demonstrat imedat de o emisiune a lui Mircea Badea în care s-a discutat pe larg despre prostiile scrise de Ametcea, după care desigur s-a trecut la SIE, la celebra piaristă de servicii Corina Vinţan, la Cristi Burci şamd.

Cireaşa de pe tort în toată tărăşenia fiind faptul că puţinătatea mintală a celor doi a făcut ca textele produse de ei în urma vizitei la SIE să aibă mai degrabă un caracter comic-grotesc. Adică SIE şi-a pus în cap partidul de guvernământ asociindu-şi imaginea cu doi postaci de cea mai joasă speţă, iar materialele de PR care ar fi trebuit să aducă genii dornice de angajare la poarta SIE par a fi scrise de Gâgă şi de colegul său handicapat. Cine nu le-a citit poate crede că sunt excesiv de sever, dar vă invit să studiaţi o mostră reprezentativă:

 

prostia in vizita la sie

Deci da, SIE a invitat pe unu’ care n-a auzit cine numeşte pe şeful serviciului, care habar n-are că există o comisie parlamentară de control  a acestui serviciu etc etc şi a crezut că-şi face PR.  Probabil că prin alte servicii româneşti sunt oameni care la ora asta îşi râd în pumni….

Evident, fiind vorba despre un serviciu secret unii au început să speculeze despre faptul că oamenii de pe-acolo ar fi vrut să dea cu manta. Alţii zic că asistăm la un nou episod din presupusul război SRI-SIE etc etc. Sincer, aspectele astea mi se par supralicitate, câtă vreme SIE are şi el un serviciu de comunicare (sau cum s-o numi) iar oamenii ăia TREBUIAU  să poată afla în doi timpi şi trei miscări cine sunt Ametcea şi Petcu. După care să meargă fuguţa mai sus şi să spună „şefu, ăştia doi sunt aşa şi pe dincolo, uite 1., 2., 3., 4., 5. etc, nu cumva ar trebui să căutăm alţii? Eventual nu unii care se laudă cu zeci de mii de unici pe zi dar n-au nimerit cum să fugă de monitorizări gen trafic.ro şamd?

P.S. Chiar, înainte să invite bloggeri la campanii de PR, n-ar fi normal ca un serviciu secret să le spună „vă rugăm să inseraţi vreme de o săptămână acest mic script de monitorizare creat de băieţii noştri?”. Împuşti aşa doi iepuri dintr-un foc, ai nişte date reale de audienţă (nu bazaconiile livrate de diverse agenţii de PR) şi vezi cine are o atitudine deschisă faţă de instituţia ta.  Nu, google analytics nu ajunge, câtă vreme geme netul de chestii de-astea.  Nu de alta, dar am avut ocazia să constat la modul concret cât trafic are zoso, nu vorbesc din auzite.

P.P.S. Un text interesant despre trafic, bloggeri si social media găsiti pe site-ul colegii.cc sub titlul sugestiv „Milostenia a pus stapanire pe twitter”.

 

 

12 Responses to SIE şi bloggerii pişcotari sau cum să te împuşti în picior ca un 007 rătăcit în online

 1. cobol spune:

  Nu cred ca e PC ce o sa zic acum dar rar am vazut ceva mai gay decat scena asta cu Cetin si „fratii” lui.

  • optimvs spune:

   Astea sunt rautati. Cetin e un meltean notoriu dar cum am scris si in articol, nu aici e marea problema. Sigur ca nu da bine cand reiese ca ai invitat pe unu’ care se balacea fericit intr-un soi de troaca, dar poate ca SIE n-are nevoie doar de genii. Cineva de acolo s-o fi gandit ca aia care revin ca sa citeasca ce mai grohaie Arhi pot fi utili pentru anumite categorii de posturi samd.
   Spilul e ca individul e mult prea angajat politic, cine aude ca ai invitat oameni de genul asta percepe gestul ca pe un statement. In plus, a si scris niste tampenii absolut ridicole in urma vizitei la SIE. Trebuiau macar sa-i dea direct foaia cu textul 😆

  • cobol, nu e atmosferă gay, acolo, e mahalagism d-ăla agresiv, Firește, dacă l-ai întreba pe Cetin, ți-ar răspunde – bă, ce prost ești! Era o pastișă după manelismul românesc.

 2. Chiar mă întreb, în ce hal o fi spionajul românesc, dacă serviciul care-l patronează conține, la „administrativ și relații cu publicul”, atâția handicapați, încât să-i invite pe ăștia doi, ca interfață către prostime?

  • optimvs spune:

   Nu stiu acum in ce masura ei au acolo oameni de comunicare. Poate pur si simplu s-au bazat pe vreun piarist cu epoleti gen Vintan si ala/aia a venit cu cei cu care facea in mod obisnuit combinatii.
   Chestia e ca trebuiau sa faca o minima verificare, OK, cineva propune o lista de nume, hai sa vedem si noi cine-s astia, prin ce s-au mai ilustrat etc. Macar le citesti naibii postarile din ultimele 2 luni, era imposibil sa nu vezi la Cetin chestii gen asta de pe 9 februarie:

   „Oralul colectiv continuă. CC a respins complet toate sesizările pe OUG 13, așa cum toți ne așteptam. Calea e deschisă spre respingerea pe bază de neconstituționalitate a OUG 14 și intrarea în vigoare a OUG 13. Între timp, ministrul Ciordache a demisionat.
   Mai #rezistăm?
   PS: Trebuie să fii puțin slăbuț la mansardă când îmi reproșezi duritatea mesajului verbal și vizual. Bă proștilor, aștia se pisă pe noi!”

   Ilustratia fiind intitulata „Romania este iubita de PSD” si prezentand o femeie careia tocmai i se ejaculeaza in gura.

   Ca serviciu secret al unei tari nu te poti asocia cu o asemenea persoana decat daca 1.esti picat din luna in materie de comunicare 2. pici in capcana abil intinsa de cineva sau 3. ti-ai pierdut complet busola si te-ai apucat de activism politic.

   • Mizez pe răspunsul numărul 3. Cu o completare: fiindcă n-ai încotro. Dar de-aici începe o altă discuție, mult mai tristă.

   • M-am dus pe textul citat de tine și am citit câteva comentarii. Postacii lui Arhi snt cel puțin la fel de înspăimântători ca el. OPACI. Opaci și siguri pe ei. Ce poate fi mai rău! 😦

   • optimvs spune:

    Trebuie tinut cont de faptul ca o mare parte dintre comentarii sunt de fapt scrise cativa insi care fac schimb intre ei. Adica Cetin ii posteaza lui Petcu x comentarii la un articol sub diferite nume, ala ii intoarce serviciul etc. Indivizii sunt prea inepti, stilurile sunt foarte usor identificabile. De fapt acolo se autogratuleaza o gasca de postaci platiti de Lazaroiu&Co.

 3. ionica spune:

  E cu „cei mai influenceri bloggări” da? Așa s-a numit campania.

 4. […] reușește să le depisteze. Începem (ușor, pentru încălzire) cu un individ pe blogul căruia SIE a considerat că e nimerit să-și facă reclamă acum un an și ceva, în ciuda muntelui de fapte care demonstra fix […]

 5. […] pui asta si gata, ai poze cate vrei! Vrei sa afli cum il cheama pe Zoso in realitate? Cauti si gasesti surse cate vrei, am gasit eu cam 4 surse diferite. Fara sa fu initeresat, dar le-am […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: