Cetepeul şi trotilul lui Sârbu

Să începem cu ştirea seacă: rechizitoriul întocmit de Parchetul Militar în dosarul mineriadei îl acuză pe Adrian Sârbu că ar fi încercat să organizeze în 1990 un atentat terorist împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii. Nu este vorba de bârfe, zvonuri şamd, conform rechizitoriului Adrian Sârbu i-ar fi cerut ministrului Apărării Naţionale (celebrul Victor Atanasie Stănculescu) să-i pună la dispoziţie 20 de kilograme de trotil pentru a detona în Piaţa Universităţii un autoturism capcană. Cum Stănculescu a murit în iunie 2016, iar dosarul mineriadei a fost redeschis în martie 2016  este posibil ca această acuzaţie de o gravitate extremă să aibă la bază chiar o declaraţie a acestuia. Caz în care e greu de imaginat ce l-ar mai putea salva pe Sârbu de la o condamnare pentru terorism.

Acum să ne întoarcem în timp cu mai bine de 10 ani si să contemplăm momentul în care cel botezat cu multă inspiraţie „treninguristul” se dădea de ceasul morţii ca ziarul Gândul să-i fie vândut lui Sârbu, nu lui Vântu. De ce trebuia musai vândut un ziar care ajunsese FOARTE aproape de punctul în care să înceapă să producă profit (în pofida uriaşelor piedici puse de regimul Băsescu)  şi la care patroni erau chiar şefii publicaţiei vom discuta altă dată, că e şi asta o poveste interesantă.  Cert este că realist vorbind optiunile erau două mari şi late: Vântu (care cumpăra orice publicaţie îi putea spori influenţa şi aşa foarte mare) şi Sârbu (posesorul unui trust media deja notoriu la acea dată pentru evaziune pe scară largă urmată de ştergerea datoriilor de către guvernul Năstase). Ceilalţi ziarişti-patroni de la „Gândul”au dorit cu toţii să-i vândă lui Vântu dar cetepeul s-a dat cu fundul de pământ că el nu poate ajunge angajatul unui asemenea individ, deşi lua bani foarte buni luna de luna de la postul TV al aceluiaşi Vântu. Şi până la urmă a avut câştig de cauză, datorită faptului că era evident vedeta publicaţiei şi o voce cu extrem de multă greutate în peisajul mediatic al acelor vremuri. Ce a urmat ştim cu toţii, Sârbu n-a nimerit cum să bage mai repede ziarul într-o pierdere uriasă prin schimbarea formatului cu unul care nu se putea tipări decât la tipografia lui, care practica tarife enorme faţă de tipografia unde fusese tipărit Gândul până atunci. După care l-a transformat mai întâi într-un tabloid ridicol, beneficiind de serviciile unor politruci gen Claudiu Pândaru sau Florin Negruţiu, ulterior venind firesc renunţarea la print şi metamorfozarea într-un site de clickbait.

Evident, în zilele astea, când iese la iveală că n-a vrut să vândă ziarul unui escroc doar ca să-l vândă unui individ acuzat acum de terorism, cetepeul tace asurzitor. N-a încercat nici măcar apărarea de tip Postelnicu la proces, că doar nu putea să spună candid „am fost un dobitoc” când el face pe Savonarola în mizerie la  Digi 24. Era şi cam greu să facă asta, câtă vreme în iunie 1990 era deja temeinic implantat la Adevărul şi îi demasca pe manifestanţi mânie şi dispreţ.

Adus la Adevărul ca om de încredere al lui Darie Novăceanu, personaj care făcea parte din cercul apropiaţilor lui Ion Iliescu şi ştia foarte bine cine-i Adrian Sârbu şi cu ce se ocupa în acele zile, CTP-ul avea şi el în mod normal toate datele cu privire la viitorul mogul media de notorietate protevistă. Cu toate astea, a păstrat doar pentru el informaţiile pe care le-o fi avut, mai ales în perioada negocierilor cu Sârbu pentru vânzarea „Gândului” .

Unde îl lasă toate astea pe celebrul treningurist? Eram curios să-i aud apărarea, dar bietul de el pare să creadă că e mai sănătos să bage tigva între urechi şi să tacă mâlc, poate nu observă nimeni…

 

Anunțuri

4 Responses to Cetepeul şi trotilul lui Sârbu

 1. cobol spune:

  CE MA? Adica ala cu Esca, voiosie tampa si zi-le Loredana era un fel de Carlos Sacalul? Poate au fumat ceva procurorii aia, pare prea de tot.

  • optimvs spune:

   Sau poate nu stii ca Sarbu a fost cel care a filmat procesul si executia Ceausestilor… Iti dai seama ca aia care au fost acolo erau alesi pe spranceana dintre oameni care nu s-ar fi dat in laturi de la nimic.

 2. greudegasitid spune:

  Din pacate Stănculescu a crapat. Nu stiu daca marturia lui poate sa fie folosita in proces. Dar Sarbu are sanse sa faca mai multa puscarie decat ceilalti :).

  • optimvs spune:

   Daca o fi apucat sa dea declaratie scrisa pe tema Sarbu-trotil inainte sa dea coltul efectele juridice sunt cam aceleasi. Una peste alta ma gandesc ca nu venea Parchetul Militar cu chestia asta in rechizitoriu daca nu existau dovezi clare admisibile in instanta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: