Stejarii bat eroic Samoa 17-13, tricolorii se fac de râs cu Olanda 0-3

Romania-Samoa 17-13 revenire de la 3-13

Dacă nu ştiaţi, astă seară, în faţa a câteva mii de spectatori adunaţi în tribunele aproape improvizate ale stadionului Arcul de Triumf, România a învins eroic Samoa. Stejarii au câştigat cu 17-13 un meci în care au fost conduşi cu 13-3  în minutul 49, reuşind încă una din revenirile de senzaţie devenite marcă înregistrată de când Lynn Howells este selecţioner.

Nu aş fi stricat bucuria acestei seri printr-o comparaţie cu dezastrul jenant petrecut marţi pe Naţional Arena, în faţa a zeci de mii de masochişti care au dat banii lor munciţi ca să-i vadă din nou pe Chiricheş, Stanciu şi alte petarde exportate fraudulos de Becali cum se fac de râs cu Olanda. Dar faptul că Lynn Howells a reuşit să pună Stejarii pe picioare, în vreme ce Daum a fost făcut harcea-parcea de „presa sportivă” aflată în buzunarul mic al clanului Becali merită comentat pe larg, pentru că diferenţa de atitudine, de forţă mentală şi evident de rezultate dintre Stejari şi tricolori este în momentul de faţă uluitoare.

Pe scurt, FRR a constatat acum vreo 5 ani că ne ducem de râpă cu reprezentativa de rugby, riscând ruşinea unei necalificări (în premieră pentru Stejari) la un Campionat Mondial. Aşa că şi-a făcut ochirea roată şi a ales un tehnician britanic „de modă veche”, pe care să ni-l putem permite şi care să folosească la maxim excelentul nostru pachet de înaintare în timp ce retuşează pe ici pe colo ce se mai poate retuşa prin defensivă.  Eu unul am avut mari rezerve faţă de această abordare şi le-am exprimat cât se poate de succint, chiar într-un moment în care se obţinuse un rezultat entuziasmant. Dar toate criticile la adresa lui Lynn Howells au fost la fel ca a subsemnatului: civilizate, la obiect şi mai ales constructive.  Aşa că în momentul în care a devenit evident că metoda şi stilul alese de bătrânul galez chiar produc rezultate nesperate pentru nivelul la care se află actualmente rugby-ul românesc, omul a fost lăsat să facă fix ce ştie el mai bine, chiar dacă asta înseamnă rugby-ul britanic al anilor ’70-’80.

Pe de altă parte, FRF a constatat şi ea că sub „înţeleapta îndrumare” a unora gen Piţurcă ne ducem de râpă cu Naţionala de fotbal, aşa că l-a adus pe bani mulţi pe Cristoph Daum, un antrenor cu o carte de vizită incomparabil mai semnificativă decât a lui Lynn Howells. Doar că în fotbal se învârt sume incomparabile cu cele din rugby, iar interesele unor profitori de duzină de genul celor din clanul becali au transformat de mult presa sportivă de la noi într-un soi de trompetă ruginită, care cântă cum dictează gherţoiul care bagă suta-n ea. Aşa se face că Daum a fost executat sumar, pe fondul unor rezultate negative obţinute într-un mod extrem de suspect (de reţinut cum Săpunaru nu s-a băgat să execute penalty-ul obţinut în minutul 95 al meciului cu Muntenegru, iar Nicuşor „milioane pentru becali” Stanciu a dat-o peste poartă).  Lumea deja uitase cum piţurcă începea echipa cu Bănel punct fix, până ce şi-a luat becali banii pe el, după care nimeni n-a mai auzit de Bănel la Naţională. Sau cum fenomenul s-a repetat cu Dodel, fără de care tricolorii parcă nu mai puteau intra pe teren, tot până ce şi-a luat becali banii pe el. După care n-a mai auzi nimeni de Dodel, parcă plecase în Triunghiul Bermudelor, nu în China.

Aşa că Daum a zburat şi a fost instalat Contra, un fost jucător de top cu o cariera absolut respectabilă şi ca antrenor. Dar, ce să vezi, numai ce-a venit „Guriţă” şi ne-am trezit că rolul Naţionalei de fotbal nu e să bată naibii adversarii ci să-l resusciteze pe Alibec, desigur ca să-şi poată lua becali milioane pe el.  Ce mai contează că un jucător cu mentalitatea lui Alibec poate face o strălucită carieră în sporturile individuale (exemplele sunt nenumărate) dar este precum ciuma într-un sport de echipă? Important e să-i vină lui becali milioanele la „palat” în vreme ce microbiştii români vor vedea cine ştie câte alte turnee finale fără România.

De fapt, asta este lecţia pe care rugby-ul (sport cu o bază de selecţie infimă în România de azi dar care n-a ratat vreo prezenţă la un turneu final până acum) o dă fotbalului românesc: câtă vreme selecţia este făcută pe bune  iar jucătorii selecţionaţi înţeleg că sub tricolor dai totul pentru echipă, ne calificăm fără probleme la turneele finale şi de obicei nu ne facem de râs nici pe-acolo. Reţineţi ideea: rugby-ul românesc nu are la ora asta nici măcar 1000 de seniori legitimaţi, cu tot cu juniori, copii, femei şamd avem sub 4000.  Practic, în rugby suntem un fel de Islandă de la fotbal, care se încăpăţânează să existe şi să performeze în pofida oricărei statistici. Doar că la rugby nu avem fraţii şi verii becali, nu avem tolontani, nu avem ioaniţoaie şi alţi „maestri” de acelaşi tip, nu avem nici piţurci iar un şef de federaţie atât de funest ca mircea sandu ar fi fost scos în şuturi din funcţie în doi timpi şi trei mişcări…

 

4 Responses to Stejarii bat eroic Samoa 17-13, tricolorii se fac de râs cu Olanda 0-3

 1. B0rg spune:

  Excelente observatiile cu selectionarile obsesive ale lui Banel si Dodel, facute fix numai pana au fost vanduti de cioban. Ca si chestia cu mizerabilii aia de la gsp, care parca sunt purtatori de cuvant ai lui Becali.
  In atat de multe sporturi ne descurcam onorabil cu resurse infime, doar la fotbal unde sunt cei mai multi bani ne facem de ras de 20 de ani. Clar ca numai prin interesele extrasportive se explica aceasta contraperformanta.

 2. valer spune:

  Meciul a fost extraordinar!O altfel de lume! S-a vazut ca se poate bea si un pahar de bere la stadion si nu sunt probleme…Apoi am fost la repriza a doua pe Giulesti…Un meci de traditie….interbelica. Dar parca 26 la 1 nu e un scor din repertoriul nostru.Sigur au fost si cateva bare si cateva ratari dar parca totusi e prea mult.

  • optimvs spune:

   Diferenta de public este fabuloasa la noi intre rugby si fotbal. Dar din pacate este uriasa si dpdv numeric nu doar valoric.
   Bine, problematice sunt si promovarea si locatia, dar e greu sa pui lucrurile in miscare dpdv comercial cu bugetul pe care-l are FRR.
   imi aduc aminte ca in copilaria mea se umplea 23 August la meciurile cu echipele din turneul celor 5 Natiuni (cum era pe atunci). Chestia e ca aveam si sanse de victorie in meciurile alea, dar japitele de englezi s-au opus din rasputeri sa fim si noi primiti in turneu. Bine ca i-au primit pe urma cu bratele deschise pe italieni, ca sa aiba cine sa ia permanent lingura de lemn…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: