SRI-ul lui Hellvig protejează postacii care îndeamnă la comiterea de infracțiuni? (partea I)

 

armata postacilor

armata postacilor

Valul de ură și de îndemnuri la agresarea sau chiar uciderea jandarmilor revărsat în online-ul românesc nu a primit până acum nici o replică din partea autorităților statului.  Asta cu toate că și în România, ca în orice țară care se vrea civilizată, există legi clare care incriminează fără echivoc îndemnurile la săvârșirea unor infrațiuni.  Și ca să nu vorbim din auzite, să ne clătim ochii cu prevederile articolului 368 din actualul Cod Penal (Titlul VIII Infracţiuni care aduc atingere unor relaţii privind convieţuirea socială, Capitolul I Infracţiuni contra ordinii şi liniştii publice)  :

Instigarea publică

     (1) Fapta de a îndemna publicul, verbal, în scris sau prin orice alte mijloace, să săvârşească infracţiuni se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3     ani sau cu amendă, fără a se putea depăşi pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea la săvârşirea căreia s-a instigat. 

     (2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este comisă de un funcţionar public, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, fără a se putea depăşi pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea la săvârşirea căreia s-a instigat.

     (3) Dacă instigarea publică a avut ca urmare comiterea infracţiunii la care s-a instigat, pedeapsa este cea prevăzută de lege pentru acea infracţiune.

 

Cu alte cuvinte, conform art. 368 C.P., dacă doar ai instigat public, în scris, pe propriul site sau pe facebook, la luarea cu asalt a Guvernului sau Parlamentului, Parchetul ar trebui să-ți facă un frumos dosar penal care s-ar solda la prima abatere cu o amendă. Dacă însă unii chiar au încercat să dea buzna în instituțiile statului ca să-i ia la bătaie pe parlamentari sau miniștri după ce tu ai îndemnat la asemenea infracțiuni,  ar trebui să ajungi la pușcărie cu aceeași sentință ca și persoanele care au comis efectiv fapta.

Acesta este cadrul legal actual, fără îndoială perfectibil dar care acoperă destul de bine situația în care ne aflăm de câteva luni și care ar permite aducerea în fața legii a postacilor care îndeamnă deschis, aproape zilnic, la acțiuni violente împotriva autorităților statului.

Si așa ajungem la SRI-ul condus de dl Hellvig, adică instituția care are ditamai divizia operativă de „apărarea Constituției”, plus una de asemenea foarte dezvoltată de monitorizare a presei și a mediului online.  Pentru că, să fim serioși, n-au cum să stea cei câțiva procurori de la Parchetele competente cu ochii pe mii de site-uri și de pagini de facebook ca să se autosesizeze când postacul X  cheamă lumea la ucis jandarmii (nu exagerez cu nimic, aveți puțină răbdare). În schimb SRI chiar are mijloace tehnice și resurse umane ca să-și facă naibii îndatorirea prevăzută de lege, adică să monitorizeze grupurile și persoanele cu vederi extremiste și să sesizeze Parchetul când acestea încalcă legea.

De ce nu se întâmplă lucrul acesta? De ce, după luni de incitări absolut bestiale la violență nu avem nici măcar un singur dosar penal făcut în baza art 368 din Codul Penal, pe care l-am citat complet mai sus? Poate ne răspunde bursierul Soros Eduard Hellvig.

Și ca să nu discutăm abstract, în partea a doua o să vă prezint câteva dintre cele mai bestiale îndemnuri la violență pe care le-am cules fără prea mare efort din mediul online în ultimele zile.  Eu fiind un singur om, cu timp limitat la dispoziție, nu ditamai divizia din cadrul SRI, cu buget pantagruelic și nimeni-nu-știe-câți-angajați…

 

 

Reclame

4 Responses to SRI-ul lui Hellvig protejează postacii care îndeamnă la comiterea de infracțiuni? (partea I)

 1. cobol spune:

  Intr-un fel sau altul aproape toti aia care indeamna explicit la violenta au treaba cu ONG-urile lui Soros. Te miri ca Hellvig se face ca ploua?

  • optimvs spune:

   Bineinteles ca nu ma mira ce NU face Hellvig in cazul de fata. Dar am scris textul asta pentru ca multi nici macar nu realizeaza ca legea incrimineaza clar indemnurile publice tip „hai sa intram peste ei sa le rupem capul”. Si nu realizeaza nici ca SRI ar trebui sa sesizeze Parchetele cand postacii ii indeamna pe oameni sa comita infractiuni…

 2. greudegasitid spune:

  Cristian Bîrdac, fost consilier în cadrul Secretariatului General al Guvernului României, a spus că protestatarii „trebuiau mitraliați, nu stropiți cu apă”,
  deputatul Cătălin Rădulescu i-a avertizat pe manifestanți să nu mai provoace PSD-ul, că altfel vor veni un milion și ne vor călca în picioare,

  nimic nimic?

  • optimvs spune:

   Nimic, nimic ce? Radulescu e in faza de amenintari vagi, citatul complet e „Azi ați călcat linia roșie. Ați mutilat o femeie. Câți ați fost 20.000, 40.000, 50.000? Nu ne provocați ca venim 1 milion și vă călcăm în picioare. Opriți-va și lăsați țara în pace, lăsați poporul asta să trăiască, lăsați romanii sa decidă prin vot.” In cazul asta incitare la violenta, cf art 368 C.P. ar fi „hai sa mergem maine peste ei 1 milion si sa-i calcam in picioare”. Bârdac ala cu mitraliatul la fel a formulat, e o violenta de limbaj post factum, nu zice „data viitoare cer declararea starii de urgenta si folosirea munitiei de razboi”. Oricum nu zice nimeni ca n-au si pesedistii dereglatii lor, dar pentru mitingul din 10 August a fost organizata clar o campanie concertata, de o rara salbaticie, menita sa incite manifestantii la comiterea de infractiuni.
   Ai rabdare ca maine public exemplele, eu vorbesc de indemnuri concrete la violenta publicate inainte de miting sau chiar in timp ce evenimentele erau in desfasurare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: