„Istoria evreilor. Holocaustul” devine materie obligatorie. A doua limbă străină la BAC mai așteaptă

Avem învățământul pe care îl merităm, asta e clar.  Mobilitatea tinerilor absolvenți pe piața muncii dintr-o Europă Unită sigur nu e vreo prioritate, din moment ce variatele guverne ale lui Kaus Iohannis au lăsat mai spre 2027 eventuala introducere a opțiunii pentru a doua limbă străină la Bacalaureat. Vezi-Doamne, e nevoie de comitete, comiții, legi, consultări, dosar cu șină etc.  În schimb, dacă e vorba de o modificare justificată de eventuale avantaje politice, cum ar fi introducerea ca materie obligatorie (!!!) a disciplinei „Istoria evreilor. Holocaustul”, atunci țac-pac, se pocnește din degete, vine ordinul de ministru pentru modificarea programei și, să vezi minune, o oră pe săptămână o să stea copiii de clasa a XI-a să studieze o materie care în mod absolut evident își are locul în cartea de ISTORIE! Istorie care ar fi putut cu siguranță beneficia de o oră în plus pe săptămână în programa școlară, ocazie cu care evident că se puteau aloca în mod organic mai multe lecții și pentru Holocaust.

 Într-o țară normală, în care scopul sistemului de învățământ este să scoată absolvenți cât mai competitivi pe piața muncii, evident că introducerea posibilității de a alege două limbi străine ca materii pentru Bacalaureat ar fi fost o prioritate.  Într-o țară anormală, în care sistemul de învățământ e folosit pentru a câștiga favoruri politice în plan extern, prioritatea zero devine să introduci istoria evreilor ca materie obligatorie.  Apropo, știați că istoria antică NU mai face parte din programa de Bacalaureat? Exact, Decebal și Traian mai nou sunt irelevanti, în schimb Simon Bar-Kokhba s-ar putea să fie obiect de studiu obligatoriu în liceele românești în clasa a XI-a…

P.S. Pe cat facem pariu că o să fie unii care să zbiere că ăsta ar fi antisemitism deghizat șamd?   Eu sunt curios dacă se studiază „Istoria evreilor” ca materie separată măcar la vreo școală publică din SUA, în vreo zonă cu populație evreiască semnificativă? Ca idee, New York-ul are de 3 ori mai mulți evrei ca Ierusalimul, asta ca să înțelegem mai bine  de ce am pus această întrebare. Poate știe cineva…

4 Responses to „Istoria evreilor. Holocaustul” devine materie obligatorie. A doua limbă străină la BAC mai așteaptă

  1. cobol spune:

    Antisemitism! Cum sa nu intelegi ca rabbi Tzvi Ashkenazi merita tot atata timp în programa scolara de la noi cat Neagoe Basarab si Vasile Lupu la un loc? Si ce limba 2 la bac visezi, unde te crezi, în Olanda?

    • optimvs spune:

      Eu sper macar la Benjamin din Tudela, omul e un fel de precursor al lui Marco Polo, daca aveam ore de istorie suficiente merita oricum invatat cate ceva despre el.
      Dar avand in vedere ca zbiara institutul „Elie Wiesel” că n-a fost consultat cu privire la programa noii materii…

  2. burgermeister spune:

    Care antisemitism, neonazism direct. Institutul Elie Wiesel ce vrea totusi, sa aprobe programa scolara?

    • optimvs spune:

      Daca ei au facut lobby pentru materia asta, logic ca vor si sa aprobe programa. Dar totusi, mie mi se par relevante cele doua probleme puse in context. Adica pentru a putea alege 2 limbi straine la BAC „stai asa, comisii, comitete, consultari, dam lege etc” dar pentru „Instoria evreilor. Holocaustul” ca materie OBLIGATORIE zbang ordin de ministru si gata.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.