Farmacia „Tigrul”. Ca tancul.

 Dacă se nimereşte să treci cu maşina prin micul sătuc german Herschweiler-Pettersheim din landul Renania-Palatinat, vei observa cu oarecare surprindere o farmacie cu nume ciudat: Tiger Apotheke. Eventual, te-ai putea gandi că un chinez pripăşit prin zonă şi-a botezat farmacia după zodia proprie, dar, în cazul în care intri înăuntru după o aspirină, constaţi că nici urmă de chinezi. Farmacistul-şef este un bătrânel neamţ mărunţel şi vioi, cu faţă bonomă, iar angajaţii sunt toţi localnici.

carius2

 

  Numele farmaciei vine însă de la tancul cu care bătrânelul cu faţă bonomă a distrus peste 150 de tancuri ruseşti şi americane. Pentru că farmacistul-şef este Otto Carius, nimeni altul decât al doilea as tanchist din toate timpurile, iar povestea lui este cea mai bună dovadă a faptului că niciodată nu poţi şti ce resurse ascunse are un om care, aparent, este cât se poate de obişnuit.

otto_carius

 Carius a fost recrutat de trei ori, dar Wermachtul l-a trimis de două ori acasă pe motiv că nu este apt pentru serviciul militar, din cauză că era prea slab. Conform propagandei naziste, soldatul german trebuia să fie zdravăn, bine făcut. A treia oară, pe fondul recrutărilor masive făcute pentru invadarea URSS, l-au luat şi pe el, dar numai pentru un batalion de rezervă. Numai că regimentele de panzere aveau nevoie exact de oameni mărunţei, iar Carius a sesizat oportunitatea şi s-a oferit voluntar pentru Panzer Corps. Restul a fost istorie: deşi lupta într-un regiment „normal” de blindate al Heer-ului (armata regulată de uscat germană), nu într-unul SS (care aveau mereu dotări de ultimă oră, erau primele aprovizionate şamd), Otto Carius a făcut prăpăd mai întâi printre tanchiştii ruşi şi apoi printre cei anglo-americani.

 Partea spectaculoasă tocmai prin normalitatea ei urmează însă după război: fiind unul dintre mulţii nemţi care şi-a făcut doar datoria faţă de ţara lui, Carius nu a avut de îndurat nici un fel de repercursiuni pentru isprăvile sale de pe câmpul de luptă. Mai mult, nici nu a ales o carieră în armată: s-a întors în orăşelul său natal (Zweibrucken), s-angajat la o farmacie, şi a început să parcurgă treptele profesionale pentru a deveni farmacist. A fost mai întâi practicant din 1946 până în 1948, an în care a dat examenul pentru asistent farmacist, apoi a studiat farmacia la Universitatea din Freiburg până în 1951, si-a luat diploma, a făcut cei patru ani de stagiu la o farmacie din Zweibrucken, după care, în 1956, a deschis farmacia „Tigrul”. Unde lucrează şi în ziua de azi, la 87 de ani!

10 Responses to Farmacia „Tigrul”. Ca tancul.

  1. sorin anghel spune:

    jos palaria. dar adevarul este ca era, intr-adevar, foarte slab. ma intreb cum de-a supravietuit. stiu ca, de regula, legendele vii, eroii, erau asasinati intr-un fel sau altul.

  2. Vlad Draghescu spune:

    http://www.achtungpanzer.com/gen4.htm

    Foarte interesant articol.
    Mai multe detalii despre proprietarul faramaciei gasiti aici: http://www.achtungpanzer.com/gen4.htm

  3. optimvs spune:

    Voi va dati seama ce inseamna sa ai 150 de tancuri confirmate si sa scapi cu viata? Asta in conditiile in care, la sfarsitul razboiului, raportul de forte in domeniul blindatelor era de cateva zeci la unu in favoarea aliatilor, iar superioritatea aeriana era covarsitoare. Si aparusera deja avioanele dotate cu rachete anti-tanc.

    Oricum insa, partea cea mai interesanta mi se pare aia cu farmacia. Daca il gaseai acum colonel pensionar, cu 30 de ani de stagiu in armata RFG, nu era nici o mirare.

  4. GreuDeGasitID spune:

    Ce repercusiuni? A trait in RFG. Se schimba situatia daca era „democrat”.
    Si ca fapt divers unde ai gasit subiectul?

  5. optimvs spune:

    Sa fii tu sanatos cati soldati si ofiteri germani au facut cate 10 ani de puscarie desi traiau pe teritoriul care a devenit ulterior RFG. Poate nu stiai ca RFG-ul si RDG-ul s-au infiintat abia in 1949, vreme de 4 ani Germania nu a existat ca stat, fiind doar teritoriu ocupat guvernat de fortele aliate.

    Cu privire la subiect, ce te roade grija? 😀

  6. sorin anghel spune:

    omul ala sigur putea sa faca orice in viata, daca a reusit sa duca atatea lupte si sa scape intreg.

  7. interesant articol ! 😀

  8. Claus spune:

    Am gasit articolul din intamplare.
    Mi-a facut placere sa il citesc,mai ales ca am de gand sa fac la toamna o vizita D-ului Carius.
    El este un caz fericit .
    Nu numai ptr ca a supravietuit razboiul si evitat prizonieratul.
    Mai ales datorita capacitatii sale de a reusii inceperea unui trai normal si deconectarea de cutremuratorul trecut.
    OC a fost impuscat in timpul unei misiuni de recunoastere in mana,picior,gat si de 4 ori in spate.
    Spre deosebire de multi combatatnti care au trait o viata ori prin vizorul atrocitatilor razboiului sau pe laurii cuceriti,OC e o persoana extraordinara,care reuseste sa „faca orice si de toate” cum a mai scris un coleg .

  9. s.pz.abt.503 spune:

    De cand cautam date despre locatia farmaciei lui Otto Carius ??!!! Extraordinar articol (mai ales ca este si in romana). Si eu sunt absolvent de istorie si am lucrat mult timp in domeniul vanzarilor de farmaceutice. 🙂

  10. optimvs spune:

    Multam de aprecieri 🙂

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.