Emil Boc – CV de securist

Emil Boc purtand uniforma cu "hamuri" a Securitatii

 CV-ul oficial al lui Emil Boc, postat pe site-ul Guvernului României, nu cuprinde nici o dată de dinainte de 1989. Lucru aparent normal, dacă ne gândim că actualul premier e născut în 1966, avea 23 de ani la Revoluţie, şi a absolvit Facultatea de Istorie şi Filosofie din Cluj în 1991 (pe vremea lui Ceauşescu armata se făcea înainte de facultate). Cu alte cuvinte, un cititor neavizat ar putea crede, studiind mica biografie scoasă la vopsea de Emil Boc, că avem de-a face cu un om ridicat după 1990, nepătat sub regimul comunist.

 Cum însă aici, la porţile Orientului, secretele sunt foarte greu de păstrat, se ştie de multă vreme că, în facultate, micul carierist Emil Boc a deţinut funcţiile de vicepreşedinte şi preşedinte al Consiliului Uniunii Asociaţiilor Studenţeşti al Universităţii „Babeş-Bolyai”, respectiv al Uniunii Asociaţiilor Studenţilor Comunişti din România, filiala Cluj între 1987 şi 1989. Şi, recent, s-a aflat un alt episod din trecutul actualului premier,  episod care explică pe deplin fulminanta ascensiune politică a lui Emil Boc în structurile Partidului Comunist: junele Boc si-a efectuat stagiul militar, din septembrie 1985 în iunie 1986, la o unitate a trupelor de Securitate – UM 0412, de la Feteşti, Ialomiţa. Din acea perioadă provine şi fotografia de mai sus, în care Boc poartă celebra uniformă „cu hamuri” a Securităţii.

 În acest moment, se cuvine a fi făcută o menţiune: trupele de securitate aveau statut de trupe de elită, aşadar primirea unui ochelarist cu o înălţime mult sub medie nu se putea justifica decât prin alte merite. Cu alte cuvinte, Boc n-ar fi primit în veci această repartiţie fără un angajament de informator semnat cu Securitatea, sau fără nişte pile foarte grele, pe care, în mod normal, un fiu de ţăran din comuna Răchiţele nu prea le putea avea. În plus, trebuie ştiut şi faptul că trupele de Securitate s-au ocupat, vreme de aproape două decenii, cu lichidarea rezistenţei anticomuniste din munţi, comiţând atrocităţi abominabile împotriva populaţiei locale. 

 În aceste condiţii, ascensiunea lui Emil Boc în PDL, survenită după ce partidul a fost preluat de fostul rezident de la Anvers, Traian Băsescu, nu mai poate mira pe nimeni.

29 Responses to Emil Boc – CV de securist

  1. vlad spune:

    l-a luat base aghiotant. tel maitre, tel valet!

  2. optimvs spune:

    Pai nu era sa-si ia pe unu’ care sa nu stie sa-i spuna „sa traiti tov colonel”, nu? 😆

  3. GreuDeGasitID spune:

    Cum doar colonel?

  4. optimvs spune:

    Daca a cazut regimul inainte sa ajunga general… 😆

  5. Pritu spune:

    Hai ca esti rau si exagerezi. Pe vremea aia nu era ochelarist.

  6. optimvs spune:

    Serios? 😆

    Oare astia ce-or fi? 😆 http://i68.servimg.com/u/f68/11/28/30/87/boc_se10.jpg

    Cum sa-ti explic, daca ar fi fost un ins ca bradul, ceva gen Johannis, ar mai fi avut, poate, vreo justificare, desi oricum te puricau aia la dosar ca sa intri la trupele de Securitate si daca erai pe deplin corespunzator dpdv fizic. Dar pentru ca un pitic ochelarist sa intre acolo, in loc sa fie trimis la vreo unitate care baga la greu munci agricole…

    • Dan Iorga spune:

      Da, Domnul Johannis marea sansa de deschidere a unei Romanii adevarate in fata Uniunii Europene…Asta e, n-a fost sa fie asa. Apropos de asa zis-ul „prim-ministru” Emil Boc al Romaniei, toata mila mea. Pe vremea cand era acceptat la trupele de securitate comuniste, eu deja facusem armata la un Batalion de infanterie, taman la Vanju Mare (jud. Mehedinti), batalion disciplinar pentru ofiteri !!! Am facut armata grea, inainte de inceperea facultatii, 6 luni, la „iepuri de camp”. Toata elita studentilor de la facultatile de Biologie, Istorie, Geografie, Teatru si film a a trait vremuri de goaza. Am fost coleg cu viitorii mari actori Adrian Pintea (Dumnezeu sa-l odihneasca), Nicu Branzea, Valentin Teodosiu, cu actualul comentator sportiv Ilie Dobre si cu multi, multi altii. Pentru noi toti, Vanju Mare a fost ca un Gulag al sufletului nostru. De care Tovarasul Emil Boc nu a avut parte…

      • Dan Iorga spune:

        Dan Iorga spune:
        Comentariul tău e în așteptare.
        07/13/2011 la 12:32 pm
        Bine spus, ADRIAN NICULAE, toata viata mea a fost o mare asteptare pentru mai bine. Mai functioneaza blogul tau, sau ne pierdem timpul cu comentarii inutile ? Cu prietenie Dan Iorga

      • optimvs spune:

        Nu stau 24/7 pe blog :). Dar nici un comentariu nu trece neobservat :D.

    • Ursu spune:

      Foarte simplu ,a fost recompensat pt ce a făcut bunicul lui,care a colaborat din plin cu securitatea, fiind sifon și trădător, asta l-a ajutat sa ajungă pe boc în acea unitate ,altfel asa cum spui ,aia nu recrutau orice pitic acolo

  7. question spune:

    Armata cand erai „trecut” la examenul de admitere la unele facultati se facea automat in unele unitati. Medicina – aproape fara exceptie din oficiu la unitati medicale. Istoria, filosofia, dreptul – aproape fara exceptie si din oficiu la unitati MI. Nu e nici o mare gaselnitza ca Boc a fost obligat sa faca armata unde i s-a zis, unde de altfel a facut-o intreaga promotie. Nu-ti trebuiau nici un fel de pile, puteai fi vai-mama-ta. Catalin Avramescu a fost respins la primul examen medical pentru ca era prea slabanog pana si pentru standardul ceausist. Au asteptat sa se ingrase doua kilograme si l-au saltat din nou, a facut o recidiva a bolii pe care o avea (evident declarata „crezi ca scapi cu simulari d-astea” la prima vista) si cu chiu cu vai l-au amanat. In aceeasi unitate cu Avramescu a facut armata colegul lui de atunci de serie Marius Pieleanu. Legatura cu faptul ca unul e la PDL si alalalt la PSD e doar la Dolhasca. In aceeasi serie a fost admis „fara probleme” (care trupe de elita…) un coleg de liceu care avea… 1,90 si 60 kg caruia noi ii spuneam Cap de mort pentru cat era de scheletic. Si by the way faceau munci agricole la greu. La cat se poate de greu. Avramescu cand l-au bagat in spital a scapat, dar Pieleanu s-a „distrat” copios la depanusat porumb.

    • mircea dan spune:

      Trupele de securitate nu aveau nicio treaba cu securitatea in sine, iar militarii care faceau acolo armata erau niste oameni repartizati ca oricare dintre noi.Ca sa va convingeti studiati cazul Otopeni cu marii „teroristi” impuscati de catre aramata salvatoare.

      • optimvs spune:

        De ce n-am studia insa cazul partizanilor din zona Fagaras, vanati de trupele de securitate? Care „nevinovate” trupe de securitate au comis si atrocitati impotriva populatiei locale.

      • Murphy spune:

        @Optimus
        vezi ca ai gresit perioada! in Fagaras au fost lupte in anii 50, iar aici se discuta despre anii 80; nitica diferenta, nu?

      • optimvs spune:

        Cauti Sapientii doipsce bis? 😆 Am mentionat ca trupele de securitate i-au haituit pe partizanii din Fagaras in anii 50, ca sa inteleaga lumea cu ce se ocupau, la o adica, aceste unitati, la care a facut Emil Boc armata.
        Ti se pare ca as fi zis pe undeva ca i-a vanat Boculet pe partizanii din Fagaras? 😆

  8. optimvs spune:

    Te faci ca uiti doua chestii:

    1. Trupele de securitate nu faceau munci agricole ci instructie. In nici un caz nu erau primiti ochelaristi de 1.60 pe baza de facultate.

    2. Cariera ulterioara a lui Boc in structurile PCR confirma faptul ca armata facuta la Securitate nu fusese o intamplare.

    Sau poate crezi ca se gandisera aia „hai sa-l luam pe taranul asta mic si ochelarist din Rachitele si sa-l punem sef peste studentii comunisti”? 😆

    • Unu spune:

      Categoric boc nu a întrat la securitate pe principii de educație, ca vezi doamne era viitor student,la statura lui și cum arata ,putea fi trimis la tancuri pe post de tabachera,însă el a fost recompensat pt fidelitatea bunicul lui fata de securitate ,când și-a turnat și sifonat cel mai bun prieten ,luându-i apoi toată averea

  9. question spune:

    E ceva neclar in ce-am zis, ca de obicei. Nu alegeai unde faci armata. Ti se spunea unde o face toata lumea care intrase la aceeasi facultate cu tine. Unele facultati (am spus si care) faceau „din oficiu” la unele arme. Nu existau nici un fel de avantaje, era iluzoriu ca e vreo smecherie sa fii trupete la MI sau Secu, exceptia facand copiii de bosi ai sistemului, dar aia erau oricum tinuti in brate cam oriunde. Normal ca Boc la trupele Secu n-a fost o intamplare, acolo au ajuns ca regula toti colegii lui de promotie. Daca a devenit sau nu colaborator al sistemului in nici un caz nu s-a produs in felul asta. Si esti complet eronat informat, se faceau munci in draci. Poate cu concesia ca nu erau din alea mai nasoale, dar se dadea la sapa sau chestii echivalente la greu. Scoti chestii din context ca de obicei. Ti-am spus problema pe fond: promotii intregi ajungeau la armata la o anume arma pe baza simplei admiteri intr-o sectie sau alta din invatamantul superior. Ti-am citat nume, si pot sa-ti citez din toate culorile politice, care au avut fix aceeasi situatie: intrai in facultatea x, faceai armata automat la y. Care nu erau primiti erau pur si simplu reformati, inaltimea de 1,60 era bine-merci valabila, ochelari trebuia sa ai cu -5 ca sa se discute cazul, necum sa te amane sau sa te respinga. Conceptia ca trupele Secu erau „elita” e aiurea. Trupetii erau ca orice trupeti – un amestec uman. Boc a fost inca unul dintr-o turma. Am inteles ca e important sa-l demasti in stilul stalinist, de la Adam, dar intamplator chestia asta nu merge. De altfel, n-am inteles febra asta a demascarilor si dezvaluirilor. Daca e un ministru prost, e un ministru prost. Ce-are a face cu ce epoleti i-a spanzurat ancien regime.

    • clujean spune:

      eroare! cunosc 3 indivizi care au facut armata la Secu si apoi au ajuns 2 demnitari politici si unul afacerist! nici unul cu valoare intelectuala, civica, profesionala, tralala! mafiotii rosii s-au sprijinit mereu intre ei, de ce te faci ca uiti asta?

  10. optimvs spune:

    Nu mai dezinforma mai 😆

    Ce spui tu aici sunt farame de adevar, puse laolalta ca sa iasa Boc mai alb, mai curat.

    Realitatea e urmatoarea: intr-adevar unele facultati aveau repartitie by default la unele ARME, nu la UM cutare sau cutare. Asadar, colegii de promotie ai lui Boc au ajuns intr-adevar cu totii la unitati ale MI, dar numai cativa au ajuns la UM 0412 Feteşti.

    Cine-i ala care scoate din context? 😆

    A, si, desigur, toata treaba cu armata la Securitate se leaga foarte frumos cu cariera fulminanta facuta de Boculet in PCR imediat dupa aceea. La asta vad ca n-ai mai zis nimic, doar te-ai facut ca uiti 😆 .

  11. danolteanu spune:

    Boc are multe lipsuri dar nu poate avea plusul de a fi fost ofiter de securitate, poate in directia a 5-a sau a 3-a, a facut armata acolo cred ca din greseala asa cum tot din greseala a ajuns si priministru, nu are stofa nici de una nici de alta. Poate ca daca Basescu mai era indragostit de Udrea, Boc altfel ar fi stat lucrurile azi. Sint totusi multi care sustin ca Boc ar fi ofiter, nu cred. Cert este ca Basescu a fost seful CI al marinei …. A sters bine urma …..

  12. eugenb spune:

    Se pare ca nici cei care posteaza pe acest topic si ii iau „apararea” lui Boc n-ati facut armata (inca) si vorbiti de ce v-au spus (invatat) altii. Daca mai cautati sa-i „spalati” Dosarul de la Securitate incep sa cred ca sunteti … „portocalii” si peria” este facuta pt ca sa va ajute. Slaba nadejde ! Sau … poate unii dintre dvs au fost SECURISTI … ?!

    Tinerii care au ajuns la Trupele de Securitate au ajuns din doua motive de baza : ori au vrut ei sa intre in Trupele de Securitate si si-au depus Dosarul inca de cand au fost … Recrutati (deci cu 2 ani inainte de a avea varsta legala sa fie inrolat), sau sa fi avut in momentul inrolarii lor … NEVOIE Securitatea de el.

    Inrolarile la Securitate se faceau … inainte de inrolarile Ffacute pt cei din MApN (ceilalti care intrau la MI, sau MAI cum s-a revenit la veche titulatura, se triau si ei tot inainte ca sa fie inrolati de cei din Armata – se amanau cam o saptamana).

    Faptul ca Boc a fost inrolat la o unitate de Securitate se poate explica prin … „dragostea” lui pt aceasta arma (meserie) sau … prin „evoia acuta” a Securitatii de a se „primenii” structura (viitoarelor) cadre militare din pct de vedere al … „studiilor” (pana in 70-’75 stateau cam prost la capitolul … „carte”, adica aveau doar Scoala generala la baza cam majoritatea din viitori ofiteri sau subofiteri si cerintele fata de ei crescusera – din aceasta cauza erau trimiti la Scolile in care se pregateau viitoarele cadre militare, pt ca Securitatea nu avea scoli proprii).

    In orice caz, odata ce ai imbracat haina de … Securist, erai terminat. Nu mai puteai sa iesi din Sistem decat cu … picioarele inainte. Cine spune ca este o „minciuna” ce am afirmat acum aici, inseamna ca ori nu a trait atunci fiind prea tanar, ori a facut parte din Securitate si acum cauta sa-si „spele” Dosarul (din diferite motive, nu tocmai … „curate”).

    Asa ca cei ca „optimus” … fac „dezinformarea” celorlalti, bazandu-se pe principiu : „sa strig mai tare ca sa nu ma intrebe cineva de ce ii iau apararea”. Chiar, de ce ii luati apararea lui Boc asa de … pregatit in „dezinformare” ? Ati fost „coleg” cu dumnealui cumva sau asa ati primit … „ordin” de la cineva anume ?

    Cat priveste modul cum a ajuns sa fie numit Prim-Ministru de catre Basescu are la baza doar … locul unde a facut Stagiul Militar (la Securitate ca TR -ist Boc, iar Basescu ca elev-ofiter la Marina – am precizat mai devreme ca Sefii celor de la Securitate … „ridicasera stacheta” la viitorii ofiteri). Mentiune : In decembrie 1989 in localitatea Calugareni, jud. Giurgiu se afla o unitate care pregatea ofiterii (reservisti) ai Securitatii. Pana aici nimic deosebit, dar in apropiere la aprox. 15km se gasea la marginea com. Mihai Bravu, o Garnizoana Militara (cu 14 unitati militare) care aveau principala misiune de a apara Bucurestiul si Sudul tarii. Sa fi fost o amplasare intamplatoare sau a fost ceva premeditat ? Tot atat de intamplator niste cetateni imbracati in Salopete (negre) dar pe dedesubt aveau uniforme militare, care au fost surprinsi ca … trageau asupra militarilor care erau in dispozitiv de aparare a Garnizoanei, dar … nu au mai ajuns la Politia Militara ci la …. Militie (si binenteles au disparut si unii dintre ei sunt … eroi ai Revolutiei).

  13. […]  Dacă gesturile de demnitate făcute destul de discret, fără scandal public, sunt ignorate de presa trustizată, chiar dacă sunt făcute de persoane publice cunoscute şi apreciate,  în schimb  protestele concretizate prin tentative de sinucidere beneficiază de expunere maximă. Pentru că, nu-i aşa,  reţeta otevist-cancanoidă a ajuns să fie aplicată şi de televiziunile sau ziarele care, la nivel declarativ, se pretind “quality”.  Aşa că anonimul Adrian Sobaru, un simplu tehnician din TVR, a ajuns în prime time la TV şi pe prima pagină a tuturor ziarelor sărind în gol de la balconul Parlamentului, în timpul discursului ţinut de piticul utecisto-securist Emil Boc.  […]

  14. adrian spune:

    Domnule Boc sa nu uiti niciodata ca dta si toata suita condusa de Basescu v-ti manjit mainile si constiinta cu suferinta acestui popor veti ramane in istoria Romaniei ca niste subjugatori de neam vanzatori de tara la forurile internationale financiare si nu uitati POPORUL SI ISTORIA MAI DEVREMSAU MAI TARZIU VA VA JUDECA FIIND VALABL SI PT udrea

  15. Potanin spune:

    Piticul erotic, pasămite…

  16. cind a intrat in partid Emil Boc ?cine stie ?

  17. optimvs spune:

    In 1987 avea deja functie pe linie de partid, mai mult nu stiu.

  18. epistemolog spune:

    Trupele astea de securitate erau foarte necunoscute pe vremea lui Ceausescu. Pe atunci pe strada vedeai mai degraba soldati de la MApN, nu ca acum in majoritate de la interne(jandarmi, politisti ca si astia si-au scos titlul de militar). Asa ca pe vremea lui Ceausescu nu se prea stia ce uniforma poarta securistii cand o poarta(ca ofiterii erau de obicei in civil).
    Cred ca pe atunci mai degraba erai trimis la MApN, pentru ca efectivul de trupe MI era scazut.
    Iar opinia mea in legatura cu cauzalitatea, armata la secu, devii important dupa, cred ca e reala, si deci si pentru Boc se verifica.
    Am cunoscut recent un fost securist care n-a fost ofiter, n-avea multa scoala, si acum e plin de relatii si de bani tocmai datorita legaturilor pe care si le facuse pe vremea de inainte cu baietii insemnati cu albastru(ca purtau peltite albastre).

  19. […] de „tovarăș de nădejde” varianta 2.0  pentru tefeliștii anului 2018.  În plus, are și CV-ul potrivit pentru Coldea și Dâncu, la o adică se poate conta că n-o să vină cu bursieri Soros la conducerea civilă a […]

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.