PSD îşi dă singur lovitură de stat

Evenimentele ultimelor zile pot fi rezumate foarte simplu astfel:  o masă de oameni care A VOTAT CONTRA PSD iese in stradă pentru a răsturna guvernul PSD rezultat în urma alegerilor. Deja orice dubii în acest sens s-au risipit după ce Liviu Dragnea a lăsat să se înţeleagă că ar putea retrage ordonanţa de modificare a Codului penal, iar răspunsul primit din stradă a fost „continuăm până plecaţi”.  Grupul care protestează NU este unitar, fiind format din câteva categorii: 1. activişti PNL şi USR  2. Corporatişti afectaţi atât direct la buzunar prin noile impozitări ale guvernului Grindeanu cât şi indirect prin reglementările care obligă corporaţiile străine să plătească totuşi ceva impozit 3. Acoperiţi ai serviciilor afectaţi direct de reducerea bugetelor instituţiilor 4.  Tineri dependenţi de facebook şi complet manipulaţi prin propaganda desfăşurată acolo  5. ONG-iştii din zona Soros/LBGT/EU.

Aceste proteste sunt cât se poate de normale în logica războiului politic total pe care Klaus Iohannis l-a declarat cât se poate de deschis PSD-ului. Cu toate astea câştigătorii alegerilor par complet incapabili să gestioneze o situaţie absolut normală într-o democraţie: cei care  au pierdut alegerile îşi exercită PAŞNIC dreptul la protest.  Da, corporatiştilor nu le convine că PSD-ul vrea să-i pună să plătească CAS şi CASS la tot venitul (nu aferent pentru maxim 5 salarii medii brute, ca pe vremea lui Julien Cioloş) aşa că mămicile corporatiste au ieşit cu copiii de mână la miting. ŞI CE DACĂ?  Nu e dreptul lor să facă asta?  A, dacă dădeau buzna peste parlamentari cum au făcut minerii în ’91 atunci da, era o problemă, se chema că o pătură a societăţii se manifestă violent şamd.

La fel, disperarea PSD-ului de a nu scoate proprii susţinători în stradă denotă totala neadaptare la realităţile unei societăţi libere,  în care lumea chiar poate protesta: există situaţii în care diferitele opţiuni politice sunt ireconciliabile iar minoritatea trebuie să se supună majorităţii.  Dacă minoritatea urlă în stradă iar majoritatea

butonează de pe canapea între Antena 3 şi România TV  se creează falsa impresie că minoritatea este de fapt majoritate, iar nehotărâţii sunt lesne atraşi spre tabăra care este măcar capabilă de acţiune. Subestimarea instinctului de turmă şi neînţelegerea psihologiei colective sunt erori fatale în politică, mai ales când ai în faţă un adversar determinat, bine organizat şi care comunică mult mai bine decât tine în spaţiul public.

Practic, în momentul de faţă PSD îşi dă singur lovitură de stat, prin indecizie şi frică de a-şi asuma până la capăt acţiunile politice. Dacă la investirea lui Trump (care a polarizat incredibil societatea americană, la un nivel întâlnit la noi doar în 1990-1992) au putut să se desfăşoare paşnic în acelaşi oraş atât ceremoniile cu zeci de mii de susţinători cât şi protestele cu alte zeci de mii de contestatari,  CARE ESTE PROBLEMA LA NOI?

8 Responses to PSD îşi dă singur lovitură de stat

  1. cobol spune:

    Uita-te ce a zis Chirieac despre faptul ca nu stie nimeni cine a introdus in ordonanta de urgenta intervalul de 10 zile pana la intrarea in vigoare. In felul asta s-a creat un interval in care manifestatiile sa aiba un tel si un deadline etc.

  2. greudegasitid spune:

    şi hoţi, şi proşti

    • optimvs spune:

      Clar, era hotie pe fata sa-i puna pe corporatisti sa plateasca taxe pe tot salariul, sa puna corporatiile sa plateasca impozite in Romania etc. Acum sa nu se creada ca am icoane cu Dragnea, dar parca unu’ care era inginer auto la Revolutie e preferabil unei dictaturi instituite de niste dinastii de procurori comunisti.

  3. V-am descoperit întâmplător blogul și mă bucur. Ați cîștigat o cititoare permanentă.

    • optimvs spune:

      Multumesc pentru apreciere. Din pacate situatia a degenerat incredibil, am avut azi o discutie halucinanta cu niste oameni simpli care fusesera ieri la demonstratie. Erau ferm convinsi ca, printre altele, ordonanta il scapa pe Iliescu de dosarul pentru mineriada. Cand le-am zis ca Iliescu e cercetat pentru infractiuni contra umanitatii si ca evident ordonanta n-are treaba cu el au ramas destul de nedumeriti.
      Nu stiu daca sunt reprezentativi pentru majoritatea celor aflati in piata seara de seara, dar…

      • Așa e când vrei să strângi prea multă lume. 🙂 Unii vin că e sarcină de serviciu, alții vin din curiozitate, mai sunt cei care vin pentru că se întâmplă ceva ieșit din cotidian… Totuși unii vin pentru că nu și-au pierdut entuziasmul și speranța.
        Îmi amintesc (cum aș putea să uit?) că, la protestul care a trântit guvernul Ponta, unul dintre tinerii apolitici și neîntinați a rămas perplex la întrebarea, dacă l-ar vedea pe Mîndruță premier. Apoi și-a revenit și a răspuns: păi, decât Mândruță, mai bine Moise Guran.
        Ei, după ce am râs, m-am speriat.

      • optimvs spune:

        Exact, asta e o mare problema: la noi exista un strat extrem de subtire de politicieni/activisti/ONG-isti samd iar sub el se afla unul aproape la fel de subtire de oameni realmente interesati de viata politica. Acestia chiar urmaresc ce se intampla, pot fi desigur manipulati dar in niste limite, au optiuni politice clar definite etc etc.
        Sub aceasta patura este insa neantul politic, un grup masiv de oameni care fie nu voteaza deloc, fie voteaza din inertie si au optiuni politice pe baza de zvonuri bizare, manipulari grosiere etc etc.
        In mod cert estimarea lui Brucan a fost de fapt ultraoptimista.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.