Alina Bica, una dintre mizele coabitării Ponta – Băsescu

În timp ce lumea se uită cu ochii măriţi la reţinerea Alinei Bica, cel mai recent episod din serialul de mare succes „telejustiţie în România”, foarte puţini sunt cei care îşi dau seama că această femeie a fost numită în fruntea DIICOT ca urmare a pactului de coabitare dintre Ponta şi Băsescu. Un interviu extrem de laudativ cu Alina Bica  publicat pe site-ul antenist luju.ro exclude orice posibilă acuzaţie de băsism când vine vorba despe această simplă constatare: Victor Ponta a propus-o pe Alina Bica drept şef al DIICOT în locul lui Codruţ Olaru, pe care l-a propus ca adjunct al Procurorului General al României. Faptul că Ponta a propus într-un post atât de important o persoană a cărei ascensiune profesională fulminantă s-a petrecut aproape exclusiv sub regimul Băsescu nu mai necesită alte comentarii decât cel făcut cu puţin după  turul 1 al alegerilor prezidenţiale. Punctez doar că Alina Bica a devenit şef de serviciu la DIICOT în 2006 şi secretar de stat la Ministerul Justiţiei în 2009, ocupând apoi această funcţie pe tot parcursul guvernării Boc, fiind aşadar indubitabil că este un om din grupul celor ridicaţi în sistem de Macovei şi Băsescu. Practic, în doar 6 ani de regim Băsescu, din 2006 până în 2012, Alina Bica a ajuns din simplu procuror ditamai şeful DIICOT, înainte de a împlini 40 de ani.

Din punctul meu de vedere, nu recentul dosar de corupţie al Alinei Bica ar trebui să se afle în centrul atenţiei, ci modul în care personaje cu desăvârşire obscure din sistemul de justiţie au făcut asemenea cariere sub oblăduirea tandemului Băsescu – Macovei. Faptele de corupţie ale Alinei Bica (dacă vor fi confirmate printr-o sentinţă definitivă, desigur)  nu fac decât să invalideze teoria că Macovei ar fi curăţat sistemul promovând procurori şi judecători tineri, care nu apucaseră să fie mânjiţi. În schimb, cariere de tipul Alinei Bica arată un mod de operare al celor care au condus Justiţia vreme de 10 ani: iei nişte tineri care n-au făcut mai nimic în carieră, dar sunt roşi de ambiţii care n-au deocamdată nici o acoperire în realizări profesionale şi îi promovezi absurd, transformându-i în „ienicerii” tăi. Adică în oameni care ŞTIU că au ajuns unde sunt mulţumită ţie şi sunt dispuşi să execute orbeşte ordinele, indiferent de legalitatea sau moralitatea acestora.

Faptul că Ponta, care provine la rândul său din sistem şi ştie extrem de bine cum merg lucrurile, a acceptat să propună asemenea persoane în funcţii-cheie din Parchete arată fără nici cea mai mică putinţă de tăgadă cine ar fi fost adevăratul continuator al regimului Băsescu, dacă reuşea să fie ales. Personal nu am nici cel mai mic dubiu că Ponta dorea nu să „debăsifice”sistemul, cum declarase pe la televizor, ci pur şi simplu să devină noul tartor al sistemului băsist din Justiţie.

10 Responses to Alina Bica, una dintre mizele coabitării Ponta – Băsescu

  1. cobol spune:

    Sau poate pe Ponta l-au silit sa faca aceste numiri cei care au decorat-o pe Kovesi?

    • optimvs spune:

      Adica americanii? In cazul asta inseamna ca Ponta ar fi fost un presedinte care cere voie de la ambasada SUA si sa se duca la WC. Si asa o comisese grav cu Chevronul la Pungesti, daca s-ar confirma ca si lista cu numirile de la Parchete o primise in plic inseamna ca am scapat la mustata de o marioneta sinistra.
      Macar de la Iohannis te poti astepta sa se mai uite si spre Berlin.

  2. burgermeister spune:

    As remarca un lucru, cam toti cei promovati pe repede inainte de Macovei sunt adusi din strafundurile tarii, nu stiu daca e vreun bucurestean printre ei. Nu zic ca ar fi polul competentei la Bucuresti, dar cand orasul asta are 10% din populatie si e cel mai mare si mai bun centru universitar, te-ai astepta ca vreo 15-20% dintre cei promovati sa fi fost bucuresteni.
    Cheia e ca un om adus din provincie pe nepusa masa are nevoi care pot fi speculate, ii trebuie in primul rand o locuinta. Care la Bucuresti costa cam scump, deci iata o prima obligatie majora. Pe urma intervine faptul ca l-ai smuls brusc din mediul lui,e mult mai usor sa-i infiltrezi „o prietena/un prieten” la asternut (cum se zicea de Kovesi si baiatul de la SRI) si uite-asa ai cateva sfori de care sa-l joci pe respectivul magistrat chiar daca el/ea nu e neaparat un om foarte manevrabil si obedient.

    • optimvs spune:

      FOARTE interesanta observatia asta. O sa verific daca printre „incoruptibilii” plasati de Basescu si Macovei in conducerile Parchetelor sunt ceva bucuresteni si apoi o sa fac o postare pe aceasta tema.

  3. GreuDeGasitID spune:

    Nu pricep. Ponta a numit un om al lui in justitie? sau nu? Din „partea lui” a numit tot oamenii lui Basescu? Adica cum?

  4. cenusarul spune:

    foarte corecta concluzia: ponta nu era contra lui base, vroia doar sa-i ia locul lui base. de fapt, visa sa fie base. n-a fost sa fie. Poate data viitoare! 🙂

    • optimvs spune:

      Nu va mai exista o „data viitoare” pentru Ponta. E prea ahtiat dupa putere ca sa treaca acum in opozitie, iar dupa inca 2 ani de guvernare va pierde zdrobitor si alegerile parlamentare din 2016. Si pe urma are un loc asigurat langa Geoana.

      P.S. De cand chiorul a devenit „base”? L-ai reevaluat?

  5. GreuDeGasitID spune:

    Cum dracu vroia sa ajunga presedinte fara sa aiba oamenii lui in justitie? Toamna aste trebuia sa fie plina de basisti in telejustitie sa sa aiba sanse la presedentie.

    • optimvs spune:

      A vrut sa iasa presedinte dand cate 50-60 de lei la pensionari, folosind autobuzele lui Dragnea etc. Probabil ca in momentul in care a scapat de contracandidatul Antonescu nici nu si-a mai pus problema ca poate pierde. N-ai vazut ca si americanii erau uimiti de ce s-a intamplat, i-au trimis imediat pe aia doi sa ia legatura cu Iohannis, sa vada ce-i cu el samd?

      In rest, exagerezi importanta telejustitiei. Daca Ponta nu comitea gafa cu organizarea alegerilor din diaspora, castiga el cu 55 la 45%.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.